Annonce

Gode råd om køb af medicin på nettet

Der er en række forhold, det er godt at være ekstra opmærksom på, når man handler på internettet. Især når det drejer sig om køb af medicin. Nedenstående gode råd gør det lidt lettere at gennemskue en nethandel.

Rådene er lånt fra Lægemiddelstyrelsens hjemmeside , hvor du kan læse om køb af medicin via internettet . Her kan du blandt andet teste, om den medicin, du gerne vil købe, er lovlig at importere. Prøv testen her.

Vælg hvem du handler med

Hvis du vil købe medicin på internettet, skal du finde en forhandler. Det er vigtigt, at finde en seriøs og pålidelig forhandler, men det er ikke nødvendigvis let. Her er et par spørgsmål, du kan stille dig selv, når du skal vurdere en e-butik:

 • Fremgår det, hvem der står bag hjemmesiden og de informationer, varer og services, der tilbydes?

 • Hvis hjemmesiden indeholder reklamer, er information og reklame så adskilt fra hinanden?

 • Hvornår er siden sidst blevet opdateret?

Derudover er der nogle kendetegn, som bør få dine alarmklokker til at ringe:

 • Når løfter om sundhed og helbredelse er for gode til at være sande.

 • Når der er lange lister over vidt forskellige sygdomme, som medicinen kan helbrede.

 • Når medicinen kun kan købes hos den pågældende forhandler eller kun i en begrænset periode.

Kræv information om medicinen

Som kunde har du krav på at få seriøs og faglig information om den medicin, du overvejer at købe. Hvis du ikke kan få fyldestgørende oplysninger om medicinen, så bør du finde en mere seriøs forhandler. God og saglig information vil blandt andet sige, at du bliver oplyst om:

 • medicinens navn

 • aktive indholdsstoffer

 • medicinens anvendelsesområde

 • hvornår må medicinen ikke bruges (for eksempel under graviditet eller sammen med anden medicin)

 • dosering

 • eventuelle bivirkninger

 • fremstillerens navn og adresse

Køb kun godkendt medicin

I Danmark og andre europæiske lande skal medicin godkendes af sundhedsmyndighederne, før den må sælges til forbrugerne. Hvis du er i tvivl om den medicin, du vil købe, er godkendt, så spørg forhandleren, om medicinen er godkendt og hvis ja: I hvilke lande?

Hvis forhandleren ikke ved om medicinen er godkendt, eller ikke vil sige det, så er der noget alvorligt galt.

Kan du få medicintilskud?

Hvis du køber medicin i Danmark, får du tilskud gennem sygesikringen, og hvis du er tilknyttet en privat forsikringsordning, måske også derfra.

Men hvis du køber medicin i udlandet, så falder sygesikringens tilskud bort, og det gør den private forsikringsordning som regel også. Derfor skal du være indstillet på at betale den fulde pris for medicinen.

Får du en brugsanvisning med i købet?

Når du køber medicin i Danmark, er pakning og brugsanvisning på dansk. Brugsanvisningen indeholder vigtige oplysninger om medicinen. For eksempel virkning og bivirkninger, advarsler, opbevaring, særlige forhold du skal være opmærksom på og så videre.

Når du køber medicin i udlandet, bør du sikre dig, at du får en brugsanvisning på et sprog, du forstår.

Pas på navneforvirring

Medicin sælges ofte under forskellige navne i forskellige lande. Derfor kan du ikke være sikker på, at der er det samme i pakkerne, selvom to navne lyder næsten ens.

Hvis du er i tvivl om noget bestemt medicin, så spørg eventuelle bekendte med forstand på lægemidler, spørg på apoteket eller prøv at sammenligne indholdsstofferne med noget medicin, du kender.

Undgå falsk medicin

Alt kan forfalskes, også medicin. Hvis du køber medicin på nettet, ved du ofte ikke, hvem det egentlig er, du handler med. Det er også vanskeligt at se, om forhandleren er underkastet nogen form for kontrol af myndighederne i det land, hvor vedkommende har etableret sig.

Det vil sige, at der er en risiko for, at det, du køber, ikke er det, du tror. I bedste fald er det bare virkningsløst. I værste fald er det direkte skadeligt.

Får du erstatning, hvis uheldet er ude?

Det er meningen, at medicin skal forebygge, lindre eller helbrede sygdomme. Alligevel sker det nogle gange, at medicin forvolder skade. Det kan penge ikke lave om på, men erstatning for skaden kan ofte hjælpe lidt på situationen.

Når du køber medicin fra et dansk apotek eller anden godkendt forhandler her i landet, er du automatisk dækket af en erstatningsordning for lægemiddelskader. Hvis du køber medicin i udlandet, kan du ikke umiddelbart regne med at kunne få erstatning. Selv løftet om ’money back guaranty’ kan en forhandler på nettet nemt løbe fra.

Køber du ulovligt?

Du skal være opmærksom på, at der findes regler, der begrænser privatpersoners mulighed for at få medicin tilsendt fra udlandet, det vil sige også medicin købt på nettet.

Det er ulovligt at få tilsendt medicin, der er købt uden for EU- og EØS-lande. Det er også ulovligt at indføre medicin, den indeholder euforiserende stoffer.

Sidst opdateret: 27.10.2008

Annonce