Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fakta og myter om blærebetændelse

Mellem en fjerdedel og en tredjedel af alle kvinder får blærebetændelse mindst én gang i deres liv. Få svar på, hvad der er myter og fakta om blærebetændelse.

Opdateret: 28. April 2017

Mellem en fjerdedel og en tredjedel af alle kvinder får blærebetændelse mindst én gang i deres liv. Antibiotika er effektivt. Men passer myterne om, at for eksempel tranebærjuice, at sidde over et varmt vandbad og flere andre gode råd hjælper?

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
                    Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark".
                        Den indgår i nyhedsbrevet 
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

10 procent af alle kvinder får blærebetændelse i løbet af et år. Over et helt liv vil mellem en fjerdedel og en tredjedel af alle kvinder løbe ind i problemet. Mænd får meget sjældent blærebetændelse, og som regel er det som følge af et andet helbredsproblem, som for eksempel forstørret prostata eller ved kirurgisk behandling af prostatakræft.

Jenny Dahl Knudsen overlæge, dr.med. på klinisk mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital er ekspert på, hvordan blærebetændelse opstår og skal behandles. Ifølge hende er grunden til, at man får blærebetændelse, såre enkel:

  • Det skyldes, at ens egne bakterier fra endetarmen, typisk colibakterier, kommer op i urinrøret. Lige meget, hvor hygiejnisk du er, eller hvor ofte du går i bad, så spreder colibakterier sig til området omkring kønsorganerne. Og så er der risiko for, at bakterierne kommer op i urinrøret, og du får blærebetændelse.

Måden, blærebetændelse opstår på, forklarer også, hvorfor kvinder er langt mere udsatte end mænd: Kvinders urinrør er meget kortere end mænds, hvilket gør, at bakterierne har lettere ved at komme op i deres blære.

Gå til lægen

Den lægelige behandling består af antibiotika. Med den bliver bakterierne bekæmpes så effektivt, at symptomerne på blærebetændelse er væk på tre-fire dage. Du gør klogt i at tage behandlingen, en tabletkur, for ellers kan en blærebetændelse sprede til sig nyrebækkenet. I sidste ende kan det føre til blodforgiftning. Hvis du er gravid, kan du risikere at føde for tidligt. Så gå til lægen, så snart du mistænker, at du har en blærebetændelse, er rådet fra Jenny Dahl Knudsen.

Via en urinprøve kan din egen læge med det samme teste, om du har bakterier i urinen, men ikke præcis hvilke bakterier der er tale om. Uanset hvad, vil din læge straks sætte dig i behandling med en forholdsvis smalspektret antibiotika, så du ikke risikerer, at bakterierne spreder til dine nyrer. Den smalspektrede antibiotika vil virke i 90 procent af tilfældene. Samtidig kan lægen vælge at få undersøgt, hvilke præcise bakterier der er tale om, særligt hvis du har gentagne blærebetændelser. Den undersøgelse foregår på et laboratorium. Viser det sig, at bakterierne er nogle af de mere hårdnakkede af slagsen, vil du have behov for at skifte til et mere bredspektret antibiotikum.

Myte eller fakta: Får man blærebetændelse af kulde og træk?

Ved siden af den lægefaglige viden om blærebetændelse, eksisterer der mange myter. Både om, hvordan man kan få blærebetændelse, og hvad man kan gøre for at forebygge og behandle den. Først myten om, at blærebetændelse kan opstå ved, at man fryser, har kolde fødder, eller hvis man er udsat for træk.

  • Det er der ikke dokumentation for. Men det kan tænkes, at kulde og træk nedsætter ens immunforsvar, så man bliver mere modtagelig for at få en infektion – på samme måde, som de fleste af os har oplevet at blive forkølet af at have frosset, siger Jenny Dahl Knudsen. Og tilføjer:

  • Men hverken forkølelse eller blærebetændelse kommer af sig selv. Man skal samtidig være udsat for bakterier for at få blærebetændelsen.

  • Myte eller fakta: Får man lettere blærebetændelse igen, når man først har haft det én gang?

    En anden myte er, at har man én gang haft blærebetændelse, så har man lettere ved at få det igen. Og ja, det er rigtigt. Det skyldes dog ikke, at blæren er ’ekstra følsom’ for infektioner. Når nogle kvinder bliver ramt igen og igen, kan det skyldes, at de for eksempel har et særligt kort urinrør, ydre påvirkninger af urinrøret eller nedsunken livmoder. Har man sukkersyge, er man også i øget risiko for at få blærebetændelse.

    Har man kort afstand mellem urinrøret og endetarmen, vil bakterierne lettere kunne komme op i blæren. Nogle kvinder kan opleve, at de ofte får blærebetændelse efter sex. Et meget aktivt sexliv kan også øge risikoen for blærebetændelse, fordi bakterier så at sige bliver ’mast’ op i urinrøret under samlejet.

    • De kvinder kan nedsætte risikoen for at få blærebetændelse ved at gå på toilettet og tisse efter sex, og på den måde få ”skyllet” urinrøret igennem, fortæller Jenny Dahl Knudsen.

    Ældre kvinder er også mere udsatte for at få blærebetændelse, hvis de har en nedsunken livmoder. Den gør, at de ikke kan tømme deres blære helt, når de tisser. Er det tilfældet, får bakterier, der er kommet på afveje fra endetarmen, god grobund for at formere sig, og så får man symptomer og skal behandles for at få helt bugt med betændelsen.

    • De kvinder der er småsyge af blærebetændelse hele tiden, bør undersøges for om man kan finde en årsag til det, og som måske kan behandles. Det kan være nødvendigt at starte i fast behandling med en mindre dosis antibiotika for at holde blærebetændelsen nede, forklarer Jenny Dahl Knudsen

    Myte eller fakta: Hjælper tranebærjuice og varmt vandbad?

    En anden myte er, at tranebærjuice har effekt på blærebetændelse. Både til at forhindre blærebetændelse og som behandling. Det er der måske noget om:

    • Undersøgelser har vist, at tranebærjuice har effekt på visse colibakterier. Og at nogle kvinder kan have gavn af juicen, andre ikke, forklarer Jenny Dahl Knudsen. Andre undersøgelse har vist, at juicen ingen effekt har.

    • Så vi må nok konkludere, at tranebærjuice ikke er så effektivt, som rygtet vil vide, opsummerer overlægen.

    Endelig eksisterer der også en forestilling om, at det at sidde over et varmt vandbad hjælper. Her er Jenny Dahl Knudsen ikke til at rokke:

    • Det skader ikke, men det bedste man selv kan gøre er at drikke en masse vand, så blæren bliver skyllet godt igennem.

    Fakta

    Symptomer på blærebetændelse

    • Hyppig og sviende vandladning og pludselig vandladningstrang

    • Sjældent let feber

    • Urinen kan se uklar og plumret ud og lugte grimt, men det kan også være tilfældet, uden at der er blærebetændelse.

    Fakta om blærebetændelse

    • Betændelse i blærens slimhinde, som skyldes bakterier fra tarmen, som regel colibakterier

    • Betændelsen kan sprede sig til nyrebækkenet, som er den øverste del af urinlederen fra nyren. Sker i 5-10 procent af tilfældene

    • Blærebetændelse kan ikke smitte

    • Blærebetændelse kan ikke føre til underlivsbetændelse – og omvendt

    Symptomer på nyrebækkenbetændelse

    • Samme symptomer som blærebetændelse

    • Højere feber, evt. kulderystelser

    • Smerter i siden ud for det betændte nyrebækken.

    Hvem er udsat for blærebetændelse?

    • Langt overvejende kvinder. Mellem en tredjedel og en fjerdedel af alle kvinder får urinvejsbetændelse mindst en gang i deres liv

    • Kun sjældent mænd, og så er det typisk ældre mænd med prostataproblemer

    • Gravide kvinder får hyppigt blærebetændelse. Hos dem spreder den sig meget oftere til nyrebækkenbetændelse, end hos andre


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons