Annonce

5 råd til god køkkenhygiejne

Hvor længe må maden blive stående fremme på bordet, hvis den også skal spises dagen efter? Det er et af de mange spørgsmål, vi stiller os selv, når vi går i køkkenet til jul.

I julen er der ofte fuld gang i køkkenet, og det går nogle gange lidt stærkt. Man må bare ikke glemme den gode køkkenhygiejne, så julehyggen ikke bliver spoleret af sygdomsfremkaldende bakterier i maden.

Alle råvarer indeholder i større eller mindre grad bakterier, som kan være gavnlige eller knapt så gavnlige for os. Nogle mælkeprodukter er for eksempel syrnet med forskellige mælkesyrebakterier, som er til gavn for vores fordøjelse.

Men der kan også være bakterier i maden, som kan gøre os syge, hvis ikke den behandles ordentligt. Derfor skal køkkenhygiejnen være på plads, så vi kan nyde den gode julemad. Det får du 5 gode råd til her.

5 råd til at undgå sygdomsfremkaldende bakterier i julemaden

1. Varm maden igennem: Til de fleste julefrokoster er der lune retter, men det er vigtigt, at de ikke kun bliver lunet, men bliver varmet godt igennem, særligt hvis det er rester fra dagen før. Når maden varmes ordentligt op, dræber det nemlig eventuelle skadelige bakterier.

2. Hurtigt på køl: Både lune og kolde anretninger, såsom laks og sild, må ikke stå fremme på julebordet for længe. Maden kan nemlig hurtigt opnå en temperatur, hvor bakterierne trives. Hvis du vil gemme rester, bør du derfor servere maden i rækkefølge, så du kan sætte maden i køleskabet, lige så snart man er færdig med den.

3. Konfekt - brug silicone handsker: Konfekt kan holde sig i ca. tre uger, da det høje indhold af sukker virker konserverende. Det er dog en forudsætning, at de bliver lavet under gode hygiejniske forhold, da konfekten ofte laves med hænderne og ikke bliver varmebehandlet. Det er ikke altid nok at vaske hænder, og det er derfor en god ide at bruge silikonehandsker, så bakterierne på hænderne ikke kommer i direkte kontakt med maden.

4. Hold øje med køleskabets temperatur: Letfordærvelige fødevarer som middags- og frokostretter, kød og pålæg skal altid opbevares i et køleskab ved højst 5 grader, da de fleste bakterier så ikke kan vokse. Når der købes stort ind, skal man passe på, at varerne ikke ligger for tæt i køleskabet, da det kan give en dårlig luftcirkulationer, der kan gøre, at temperaturen stiger.

5. Adskil råvarer og tilberedt mad: Når julemiddag laves, skal råvarene altid holdes adskilt fra den færdiglavede mad. Det er nemlig vigtigt at undgå, at bakterier fra råt kød, fjerkræ eller fisk ikke kommer over på mad, som ikke skal opvarmes.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Fødevarestyrelsen og Netdoktors egne sider: De gode og onde bakterier og Unges køkkenhygiejne kan blive bedre.

Sidst opdateret: 19.12.2017

Annonce