Annonce

Bloddonation: Hvad bliver dit blod brugt til?

Det tager kun omkring 20 minutter at donere blod, og donationerne er med til at hjælpe på hospitalerne. Læs her, hvem der får gavn af dit donerede blod.

Hvis du er sund, rask, mellem 17 og 60 år gammel og vejer mindst 50 kg, kan du som udgangspunkt melde dig som bloddonor. Hvert år er der brug for cirka 25.000 nye bloddonorer til at afløse dem, der falder fra på grund af alderdom, sygdom eller andre årsager.

Det blod, der bliver doneret til blodbankerne, er med til at sikre den nødvendige blodforsyning. Blodet hjælper patienter på hospitalerne og redder liv. Men hvilke patienter er det egentlig, der får gavn af donationen?

Størstedelen af det donerede blod går til at hjælpe patienter med kræft. En stor andel går ligeledes til patienter med hjertekarsygdomme og lungesygdomme. Her kan du se en fordeling over, hvilke patientgrupper blodet går til:

  • 39 procent af blodet anvendes til kræftbehandling.
  • 20 procent af blodet anvendes i behandlingen af hjertekarsygdomme og lungesygdomme.
  • 12 procent af blodet anvendes til patienter, som akut har lidt et stort blodtab.
  • 11 procent af blodet anvendes til patienter, som lider af sygdom i deres fordøjelsessystem.
  • 5 procent af blodet anvendes til patienter, som lider af blodsygdomme.
  • 13 procent af blodet anvendes til øvrige patienter – eksempelvis ved fødsler.

LÆS MERE OG TILMELD DIG SOM BLODDONOR HER

Sådan donerer du blod

Efter du har tilmeldt dig som donor, bliver du opfordret til at booke din første tid, eller blodbanken vil kontakte dig direkte. Inden du booker en tid, bør du tjekke karantænereglerne, så du ikke møder op forgæves. Der er nemlig blandt andet visse sygdomme og rejsedestinationer, der kan have betydning for, om du må donere blod. Når du har meldt dig som donor, skal du typisk gennem en kort samtale vedrørende dit helbred. Desuden bliver din blodtype bestemt, dit blod bliver testet for smitsomme sygdomme (HIV og hepatitis), og din blodprocent bliver tjekket.

Det er vigtigt at have spist og drukket rigeligt, inden du møder op til selve tapningen, da det mindsker risikoen for dehydrering. Selve tapningen tager omkring 10 minutter, og efterfølgende får du lidt at drikke og hviler dig i yderligere 10 minutter. Desuden bliver det anbefalet, at du ikke laver hård fysisk aktivitet på dagen, du tappes.

Læs også: Bloddoner- hvorfor og hvordan?


Kilder: Bloddonor.dk: Fra doner til patient og Sådan foregår en tapning samt Netdoktors artikel Bloddoner - hvorfor og hvordan

Sidst opdateret: 13.06.2019

Annonce