Annonce

Brystkræft: Mavefedt kan mindske skader


Hver tredje kvinde, som har været i behandling for brystkræft, får efterfølgende opsvulmede arme og hænder. Det er en tilstand kaldet lymfødem, som skyldes beskadigede lymfekar. Forsøg med stamceller fra kvindens eget mavefedt har nu vist gode resultater.

Operation eller strålebehandling af kræft kan give skader på lymfesystemet, som betyder, at lymfevæsken ikke kan transporteres væk. Det resulterer i hævelse, også kaldet lymfødem.

Nu har forskere fra Odense Universitetshospital dog haft succes med en ny, eksperimentel stamcellebehandling af tilstanden ved hjælp fra mavefedt.

Behandlingen bruger stamceller til at gendanne eller reparere lymfekarrene, så væsken igen kan transporteres væk. For at få fat i stamceller fra personen, laver man en fedtsugning, da kroppens fedtvæv har den højeste koncentration af stamceller. Stamcellerne oprenses fra fedtet og sprøjtes ind i armhulen, hvor de beskadigede lymfekar sidder.

Læs også: Hvad er stamceller?

- Vi ved faktisk ikke præcis, hvad der sker – om kroppen sætter stamcellerne til at gendanne lymfekarrene eller reparere dem. Vi ved bare, at det har haft en positiv effekt i alle de tilfælde, vi har set på, og at det ikke har haft nogen skadevirkning. Det helbreder ikke patienten 100 procent, men nedbringer symptomerne betydeligt, udtaler Jens Ahm Sørensen, der er overlæge og professor i plastikkirurgi ved Odense Universitetshospital.

Behandlingen er dog stadigvæk kun eksperimentel, da der teoretisk set er mulighed for, at stamcellerne kan aktivere sovende kræftceller.

FÅ FLERE NYHEDER OM SUNDHED HER!


Kilde: Berlingske Tidende

Sidst opdateret: 20.09.2016

Annonce