Annonce

Ny undersøgelse: Derfor undgår mænd lægen

Ifølge Danske Regioner var kun 40 procent af samtlige konsultationer hos de praktiserende læger i 2014 med mænd. En ny interviewundersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed har set nærmere på, hvorfor mænd er dårligere til at besøge lægen end kvinder.

Det er der mange grunde til, har undersøgelsen vist.

- Der er flere grunde. Mange mænd siger, at de har dårligere erfaringer med lægen, når de har været der, og at der er for kort tid til at nå at tale om alt det, som de gerne vil, siger Svend Aage Madsen, der er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.


Andre forklaringer, undersøgelsen fandt frem til, var:

  • Mange af mændene fortæller, at de finder lægens åbningstider udfordrende ift. at komme til. Flere synes, det er meget vanskeligt at gå til lægen i arbejdstiden – og i øvrigt at melde sig syg fra arbejdet.

  • Nogle mænd oplever en modstand fra enten lægen eller sekretæren - oplever at være til besvær og blive afvist, når de henvender sig til lægen.

  • Kommunikationen og rammerne for konsultationen er udfordrende for mange af mændene, og flere føler sig således ikke imødekommet eller direkte afvist, når de tager til læge.

  • Mange mænd taler ikke om sundhed og helbred med deres kollegaer og familier – mænd mangler ofte sprog for og erfaringer med samspil med sundhedsvæsnet

  • Mange mænd siger, at de har brug for ”et los i røven” eller måske et kærligt skub fra konen.

  • En del mænd i undersøgelsen lægger vægt på at være stærke og at kunne klare sig selv. Hvis de skal til lægen må de endelig ikke virke pylrede. Der skal virkelig være noget alvorligt galt.

  • Nogle mænd fortæller om at have søgt læge for at få hjælp til psykiske problemer, men at de aldrig nåede at komme til det, da tiden var for kort.

En af løsningerne til at få mænd oftere til lægen kan ifølge Svend Aage Madsen være at indkalde mænd til et tjek hos lægen ligesom man bliver indkaldt til et tandlægetjek.

Sidst opdateret: 15.02.2016

Annonce