Annonce

Gode råd til havearbejde med gigt

Foråret er over os, og det betyder for mange, at havearbejdet kalder, men hvis du har gigt, kan det lægge en dæmper på lysten. Her får du nogle gode råd til gigtvenligt havearbejde.

Du har sikkert oplevet, hvor træt og øm man kan være efter en lang dag i haven med tunge løft og ryggen bøjet over blomsterbedene, især hvis du har gigt. Hvis du har lysten til at trylle med de grønne fingre, så er der her en række tips, som kan hjælpe dig på vej til at komme godt igennem havearbejdet, selvom du har gigt.

Læs også: Gigtsmerter

4 gode råd til gigtvenligt havearbejde

Gigtforeningen kommer med gode råd til gigtvenligt havearbejde, og vi har samlet et udvalg til dig her:

1. Pas på din krop: Undgå at bøje dig forover når du skal luge eller grave, men bøj i stedet ned i knæene så du skåner din lænd. Hvis du skal løfte ting, så hold ryggen rank, brug benmusklerne og hold genstanden tæt ind til kroppen. Varm gerne op med svingøvelser, så musklerne og leddene er varme, når du begynder.

2. Vælg lette haveredskaber: Forsøg at vælge lette haveredskaber for eksempel af plastik, som har et godt greb med skridsikker belægning, der passer til din hånd. Det gør, at du fordeler belastningen over flere led, og du bør samtidig sørge for, at skaftet på redskaber som rive og hakke er så lange, at du ikke behøver at bøje ryggen.

3. Kom ukrudtet i forkøbet: Valget af planter kan lette arbejdet for dig, så du skal ligge mindst muligt på knæ, og planter som dagliljer og høstanemoner kræver ikke meget lugning. For at mindske ukrudtet i din have kan du bruge en fiberdug eller lægge flis mellem planterne.

4. Pas på dine hænder og fingre: Brug begge hænder når det er muligt, så du fordeler belastningen over flere led. Du kan eventuelt benytte håndleds- eller fingerbandage til at aflaste.

Læs også: Hvad er gigt?

Havearbejde er godt for både krop og sind, men husk at holde pauser så arbejdet ikke bliver en sur pligt. Du kan måske indrette din have med hvilepladser, så du har lejlighed til at holde små pauser under arbejdet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Gigtforeningen, Netdoktors artikler om Gigtsmerter og Hvad er gigt?

Sidst opdateret: 04.05.2018

Annonce