Annonce

Hvad kan udløse nældefeber?

Mange danskere oplever at få nældefeber på et tidspunkt i livet, men det kan være svært at fastslå årsagen.

Det brænder, hæver, klør og svier. Nældefeber er et ubehageligt hududslæt, der kan komme og gå på få minutter. Udslettet vil ramme omkring 20 procent af danskerne på et eller andet tidspunkt i deres liv. Det er dog sjældent farligt, og symptomerne er i mange tilfælde nemme at behandle.

Læs også: Symptomer på nældefeber

Det kan være svært at fastslå en egentlig årsag til, at nældefeberen udløses. I cirka 90 procent af tilfældene, kan man faktisk ikke udpege årsagen. Det, der typisk er årsagen til de sidste 10 procent af tilfældene, er:

Årsager til nældefeber

  • Infektioner: Nældefeber kan udløses af infektioner, hvilket særligt optræder hos børn. Man ser blandt andet udbrud af nældefeber i forbindelse med øvre luftvejsinfektioner, såsom forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse.

  • Fysisk stimuli: Nældefeber kan også komme af forskellige fysiske påvirkninger af huden ved varme, sved, kulde eller i forbindelse med insektstik, loppebid, berøring af planter med videre.

  • Føde- og drikkevarer: Reaktioner på mad og drikkevarer kan være skyld i nældefeber.

  • Allergi: Hvis man samtidig har en allergisk sygdom, kan direkte kontakt med for eksempel græs eller pelsdyr give nældefeber.

  • Reaktioner på medicin: Penicillin, andre antibiotika, svampemidler, gigtmidler, stærkere smertestillende stoffer (morfin og lignende) eller blodtryksmedicin kan i nogle tilfælde være årsagen til nældefeber.

  • Systemsygdomme: I få tilfælde udløses nældefeberen som følge af stofskiftesygdomme eller bindevævssygdomme.

Læs også: Behandling af nældefeber

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne sider: Nældefeber, Årsager til nældefeber og Nældefeber rammer de fleste danskere.

Sidst opdateret: 13.08.2018

Annonce