Annonce

Lægemiddelstyrelsen: Ibuprofen skal bruges med omtanke

Lægemiddelstyrelsen maner til ro efter offentliggørelsen af et studie, som viser, at brugen af ibuprofen øger risikoen for hjertestop med 31 procent. Styrelsen ser ingen grund til at ibuprofen ikke fortsat skal være tilgængeligt i håndkøb, men råder i stedet til at man holder forbruget på et minimum og læser indlægsseddelen.

Overlæge i Lægemiddelstyrelsen, Doris Stenver, forklarer til TV2, at resultaterne af det nyligt offentliggjorte studie ikke kalder på en ændring af reglerne for håndkøb af ibuprofen.

I et interview med Berlingske Tidende opfordrer hun til, at man overvejer, om smertestillende medicin er nødvendig, eller om man kan mindske smerterne ved for eksempel at tage den med ro. Hun understreger også vigtigheden af, at man altid læser indlægsseddelen, som fortæller, om medicinen frarådes til bestemte patientgrupper, for eksempel personer med hjerteproblemer.

Hun forklarer desuden, at det er vigtigt for Lægemiddelstyrelsen, at smertestillende medicin skal være let tilgængelighed for de mange patienter, der kan få akut brug for det på alle tider af døgnet. Lægemiddelstyrelsen har dog fokus på NSAID-medicin som ibuprofen, netop fordi det øger risikoen for hjertebivirkninger.

Det viste studiet

Data fra knapt 29.000 personer, som havde haft hjertestop, ligger til grund for studiet. Gennem det fandt forskerne frem til, at brug af ibuprofen gav en forhøjet risiko for hjertestop på 31 procent. I studiet kiggede man udelukkende på ibuprofen udskrevet af læge og medregnede ikke ibuprofen fra håndkøb.

Studiet er udgivet i det videnskabelige tidsskrift European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy.

Kilder: Berlingske Tidende, European Society of Cardiology, European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy. og TV2.dk

Sidst opdateret: 17.03.2017

Annonce