Annonce

Internationalt fokus på diabetes

For de mere end 32.000 danskere, som har type 1-diabetes, er det livsnødvendigt at få insulin. Men insulin blev først opdaget i 1923. Da den ene af de to forskere bag insulin havde fødselsdag 14. november, er dagen valgt som International Diabetesdag.

Læs også: Generelt om diabetes

Personer med type 1-diabetes og omtrent halvdelen af dem med type 2-diabetes kan ikke selv producere det insulin, som er nødvendig for at glukose kan komme fra blodbanen og ind i kroppens celler. De er derfor afhængige af at få insulin tilført.

Det kan du blandt andet læse om i Netdoktors artikler, som er skrevet af nogle af de bedste eksperter på området.

Læs også: Type 1 diabetes

Får en diabetiker ikke insulin, vil blodsukkeret forblive højt efter et måltid. Et konstant forhøjet blodsukker kan føre til blandt andet åreforkalkning, øjensygdom og nervebetændelse.

Kroppen vil desuden mangle glukose inde i cellerne og som erstatning vil den bruge fedt som energikilde. Det giver risiko for syreforgiftning, som er en farlig tilstand, der kan medføre hurtig vejrtrækning, mavesmerter, kvalme, opkastninger og bevidstløshed.

I 1923 fik forskerne John James Rickard Macleod og Frederick Banting Nobelprisen for at have opdaget insulin. Med opdagelsen åbnede de op for fremstillingen af insulin, hvilket har reddet mange liv, da ubehandlet diabetes kan være dødelig.

Frederick Banting havde fødselsdag 14. november. Derfor er dagen valgt som International Diabetesdag, som har til formål at skabe opmærksomhed omkring diabetes.

Læs også: Syreforgiftning ved diabetes

Få flere nyheder om sundhed her


Kilde: Diabetesforeningen, International Diabetes Federation og Nobelprize.org

Sidst opdateret: 14.11.2016

Annonce