Annonce

Kvinders fedt mindre usundt end mænds

På grund af gener og hormoner er kvinders fedt mindre usundt end mænds. Det viser nyt studie fra Universitetet i Oslo.

Kvinder kan have en højere fedtprocent end mænd kan, før det bliver skadeligt. Det skyldes især hvordan fedtet er fordelt på kroppen. Mænd er oftest æbleformede ved overvægt, hvor fedtet sidder på maven, hvorimod kvinder før overgangsalderen har en pæreformet fedtfordeling med fedt ved hofte og lår. Når fedtet sidder på maven, kan det føre til, at man udvikler højere blodtryk og nedsat insulinfølsomhed, hvilket kan øge risikoen for blodpropper og hjertekarsygdomme.

Læs mere om overvægt og æbleform

Østrogen gør fedtet mindre skadeligt

I det nye studie har man fundet ud af, at kvinders fedt har flere såkaldte mitokondrier end mænds fedt. Mitokondrier omtales som “cellernes kraftværker”, fordi de omsætter fedt til energi. Det højere antal skyldes blandt andet kønshormonet østrogen. Forskerne mener, at denne forskel er med til at gøre kvinders fedt mindre skadeligt. Studiet pegede desuden på, at et bestemt gen har beskyttende effekt mod overvægt hos kvinder, men ikke hos mænd.

Efter overgangsalderen forsvinder fordelene

Når kvinder går i overgangsalderen producerer de mindre østrogen, og dermed kommer der færre mitrokondrier, og så bliver fedtet mere usundt. Desuden bliver pæreformen også ofte mere æbleagtig, hvilket også er forbundet med flere livsstilssygdomme.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Kilder: Forskning.no og Netdoktors artikler om Overvægt, Overvægt og æbleform.

Sidst opdateret: 07.02.2019

Annonce