Annonce

Lavt stofskifte kræver korrekt behandling


TV-vært Lene Beier har lavt stofskifte også kaldet myksødem. Efter hun fik den rigtige behandling, lever hun fint med sygdommen, som ellers mest rammer ældre. Se her, hvad tegnene på lavt stofskifte er.

TV-værten Lene Beier har i dagbladet BT netop fortalt om den stofskiftesygdom, hun har levet med i mange år. Den hedder myksødem - i daglig tale lavt stofskifte. I artiklen fortæller hun om, hvordan hun følte, at hun var tæt på at dø, og hvor svært det var for lægerne at finde ud af, hvad hun fejlede.

Da det blev opdaget, og hun kom i behandling, fik hun det til hurtigt bedre. Og selv om hun hele sit liv skal tage medicin, har hun det i dag så godt, at hun blandt andet har overskud til være med i tv-programmet ’Vild med dans’ på TV 2.

Læs også: For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen

I artiklen bekræfter Netdoktors direktør, læge Rikke Esbjerg, at myksødem i meget sjældne tilfælde kan være livstruende, hvis sygdommen ikke behandles.

Hun henviser til en artikel på Netdoktor.dk, som blandt andet beskriver, at lavt stofskifte mest ses hos ældre og 5-10 gange hyppigere hos kvinder end hos mænd, uden at man kender årsagen til det. Myksødem ses sjældent hos yngre kvinder som i Lene Beiers tilfælde.

Derfor får man for lavt stofskifte/myksødem

Den hyppigste årsag til for lavt stofskifte er betændelse i skjoldbruskkirtlen også kaldet Hashimotos thyreoiditis, som skyldes et samspil mellem arvelige og miljømæssige forhold, som stadig ikke er helt forklaret.

Læs også: For højt stofskifte viser sig ofte ved svedtendens og hjertebanken

Symptomer på for lavt stofskifte/myksødem

Træthed, kuldskærhed og gener fra muskler/led er de typiske tegn på lavt stofskifte. Ofte vil der også være et eller flere af følgende symptomer til stede:

  • Nedsat appetit
  • Vægtøgning
  • Væskeophobning (ødem)
  • Forstoppelse
  • Tør og ru hud
  • Hæs og dyb stemme
  • Tyndere hår
  • Langsom puls

Personer med for lavt stofskifte kan desuden have en dårlig hukommelse, og hos ældre kan det være det eneste symptom på for lavt stofskifte.

I Lene Beiers tilfælde betød myksødem, at hun blev alvorligt syg, fordi hun ikke fik den rigtige behandling. Ifølge artiklen på Netdoktor kan personer med for lavt stofskifte i langt de flest tilfælde se frem til at kunne leve et helt normalt liv, hvis bare behandlingen overholdes.

Få vigtige nyheder om sundhed direkte i din indbakke her.


Kilde: BT

Sidst opdateret: 02.11.2016

Annonce