Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kvinder

Livmoderhalskræft: Sådan foregår et celleskrab

Når danske kvinder fylder 23, bliver de tilbudt at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen for at forebygge livmoderhalskræft. Men hvordan foregår sådan en? Gør det ondt? Og hvad betyder svaret? Det dykker vi ned i her.

Offentliggjort: 11. Januar 2021

Når danske kvinder fylder 23, bliver de tilbudt at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen for at forebygge livmoderhalskræft. Men hvordan foregår sådan en? Gør det ondt? Og hvad betyder svaret? Det dykker vi ned i her.

I Danmark får cirka 375 kvinder hvert år konstateret livmoderhalskræft. Antallet af tilfælde er heldigvis faldende. Det skyldes, at der i dag findes flere former for forebyggende behandling af sygdommen. En af dem er celleskrabet. Det kaldes også for en SMEAR-test eller en celleprøve.

Denne prøve tilbydes til alle kvinder mellem 23 og 64 år. Kvinder mellem 23 og 49 år bliver tilbudt undersøgelsen hvert tredje år, mens kvinder mellem 50 og 65 år tilbydes undersøgelsen hvert femte år.

Celleskrabet kan være med til at forebygge livmoderhalskræft, fordi de celleforandringer, der forårsager sygdommen, som regel vil blive opdaget, inden de når at udvikle sig til kræft.

Læs også: HPV, livmoderhalskræft og vaccination

Før undersøgelsen

Hvis du lige er fyldt 23 år, vil du modtage et brev i din postkasse eller i din e-boks med et tilbud om et celleskrab. Derefter skal du blot ringe til din praktiserende læge eller gynækolog og bestille en tid til undersøgelsen.

Det sker ind imellem, at man ikke modtager brevet med tilbuddet i forbindelse med sin 23-års fødselsdag. I det tilfælde kan du stadig godt ringe ned til din læge eller gynækolog og bestille en tid til undersøgelsen.

Hvis du er gravid, og det er tid til din undersøgelse, skal du udsætte prøven til otte uger efter fødslen.

Læs også: Brevkassen: Hvor farligt er atypiske celler?

Under undersøgelsen

Hvis det er første gang, du skal have lavet en gynækologisk undersøgelse, og du er lidt nervøs ved tanken, kan det være en god idé at nævne det for din læge. Måske har han nogle tips, der kan dulme nerverne og gøre oplevelsen lidt bedre.

Når du ligger på briksen med benene i bøjlerne, vil lægen begynde undersøgelsen. Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille træspatel eller en lille blød børste.

Undersøgelsen er hurtigt overstået, den tager som regel ikke mere end et par minutter. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan de oplever celleprøven. De fleste kan godt mærke, at den bliver taget, men det er de færreste, som synes, at det ligefrem gør ondt. Det er normalt at opleve lidt pletblødning efter undersøgelsen.

Læs også: Behandling af forstadier til livmoderhalskræft

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Efter undersøgelsen

Når du har fået taget prøven, kan du forvente at få svar efter 8-10 dage. Du får svaret af din læge eller gynækolog, og du kan også se det i din sundhedsjournal på sundhed.dk.

Svaret på celleprøven kan være:

  • Normal:

Det er langt de fleste prøver, og det betyder, at cellerne er normale, og at der ikke er noget at være nervøs for.

  • Atypiske celler:

Det betyder, at cellerne ser atypiske ud, men der er ikke tale om deciderede celleforandringer. Der kan være mange grunde til, at cellerne er atypiske, eksempelvis svamp. Hvis du er over 30, vil din prøve ofte blive testet for HPV. Hvis du er under 30, vil du blive tilbudt en prøve efter seks måneder.

  • Lette celleforandringer:

Det betyder, at cellerne ser en lille smule unormale ud. De fleste tilfælde af lette celleforandringer forsvinder af sig selv, men du vil som regel blive tilbudt en ekstra prøve efter seks måneder for at være sikker.

  • Svære celleforandringer:

Hvis du har svære celleforandringer, kommer du til udredning hos en gynækolog. Det er vigtigt at understrege, at svære celleforandringer ikke er ensbetydende med kræft. Ved at fjerne celleforandringerne i tide, kan man forhindre dem i at udvikle sig til kræft.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egen artikel Forebyggende undersøgelse mod livmoderhalskræft og Statens Serum Institut.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons