Annonce

Lungebetændelse eller kold lungebetændelse?

Der findes to typer af lungebetændelse. Netdoktor giver dig her et overblik over lighederne og forskellene.

Du kan have lungebetændelse, men vidste du, at du også kan blive syg med en såkaldt kold lungebetændelse - også kendt som atypisk lungebetændelse?

Lungebetændelse, hvad end det er den typiske eller atypiske, er en betændelsesproces i selve lungevævet, som skyldes en lang række mikroorganismer såsom virus, bakterier, svampe og parasitter. Med omkring 14.000 årlige behandlinger mod lungebetændelse anses lungebetændelse for at være en almindelig sygdom i Danmark.

Læs også: Lungebetændelse - hvad er tegnene?

Ligheder

Lungebetændelse og kold lungebetændelse deler flere ligheder. Særligt tre elementer er typiske for begge sygdomme.

Feber

Begge typer af lungebetændelse har typisk feber som symptom. I tilfælde af kold lungebetændelse er feberen dog ofte under 38,5 grader celsius.

Smitte

Begge typer lungebetændelser er smitsomme og opstår oftest i tæt kontakt med andre eller gennem eksempelvis nys og hosten, hvor man kan komme til at indånde bakterierne pneumokok og mycoplasma som karakteriserer henholdsvis “almindelig” lungebetændelse og atypisk lungebetændelse. .

Symptomer

Halssmerter, hoste og åndenød. Det er symptomerne, som begge typer af lungebetændelse har tilfælles.

Forskelle

Lige så vel som der er ligheder, er der også områder, der adskiller de to typer lungebetændelser fra hinanden.

Definition

Grundlæggende er forskellen mellem en lungebetændelse og en kold lungebetændelse, at sidstnævnte er en form for infektion, der kan resultere i en lungebetændelse. En atypisk lungebetændelse kan derfor i nogle tilfælde anses som et slags forstadie til den typiske lungebetændelse.

Årsag

En typisk lungebetændelse kan have sit udspring i flere forskellige ting, men skyldes oftest streptokokbakterien pneumokok. Rygning, nylig influenza og kroniske lungesygdomme, som for eksempel KOL og astma, kan desuden øge risikoen for at udvikle en typisk lungebetændelse. Den gængse årsag til kold lungebetændelse er en infektion med mikroorganismen Mycoplasma pneumoniea eller Chlamydia pneumoniae.

Alvorlig sygdom

Sygdommen kold lungebetændelse er ikke så alvorlig som en almindelig lungebetændelse. Den resulterer kun yderst sjældent i alvorligere følgeproblemer hos i øvrigt raske personer.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors artikler om lungebetændelse og kold lungebetændelse

Sidst opdateret: 23.02.2020

Annonce