Annonce

Medicin kan indeholde allergifremkaldende stoffer

Mange orale lægemidler indeholder allergifremkaldende stoffer ifølge en ny analyse. Det har særligt konsekvens for allergikere, der indtager medicin i store mængder.

Hvis du er allergiker og indtager store mængder medicin, bør du være opmærksom på, at det kan indeholde allergifremkaldende stoffer. Mange orale lægemidler (der indtages gennem munden) i form af tabletter og kapsler, indeholder nemlig fyldstoffer, som potentielt kan give allergiske reaktioner, skriver Dagens Medicin og henviser til en stor amerikansk analyse.

De amerikanske forskere analyserede 42.052 orale lægemidler. Her fandt de blandt andet frem til, at 37 procent indeholder majsstivelse og 36 procent indeholder stoffet macrogol. Desuden indeholder en tredjedel af de orale lægemidler mindst ét farvestof.

Disse potentielt allergifremkaldende stoffer er særligt i medicinens fyldstof. Fyldstof bruges blandt andet til at få tabletter til at hænge sammen og til at danne kapsler om medicin. Derfor kan man godt være allergisk overfor indholdet i en tablet, selvom man ikke er allergisk overfor selve det virksomme stof i lægemidlet.

Læs mere om allergi

Ingen grund til panik

Allergifremkaldende stoffer kan udløse kløe, hævelse og hududslæt i form af nældefeber eller røde prikker. I værste tilfælde kan man få allergisk shock, som er livstruende. Men der er relativt få, som oplever alvorlige allergiske reaktioner i forbindelse med indtag af medicin. Derfor er der ingen grund til panik blandt allergikere.

Man bør særlig være opmærksom, hvis man tager mange lægemidler dagligt. Her kan den samlede mængde af et allergifremkaldende stof nemlig være større, og så er sandsynligheden for en allergisk reaktion højere. Hvis man er allergisk overfor et eller flere stoffer i sin medicin, bør man ikke holde op med at tage den, men rådføre sig med sin læge.

Det er desuden vigtigt at huske på, at medicin altid påvirker mennesker i forskellig grad. Derfor er det også forskelligt, hvilke bivirkninger man vil opleve og hvor store doser, der skal til, før man får eventuelle allergiske reaktioner.

Læs også: Fødevareallergi og krydsreaktioner

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Dagens Medicin, Astma-Allergi Danmark og netdoktors egen artikel: Lægemidler/medicin - hvad er det?

Sidst opdateret: 16.05.2019

Annonce