Annonce

Motion påvirker dine gener og gør dig sundere

Regelmæssig motion ændrer vores DNA, og det kan være til gavn for både krop og sind. Det har forskere fra Københavns Universitet netop vist i et nyt studie.

Det er almindeligt kendt at en løbetur, en tur i fitnesscenteret eller badmintonklubben er sundt for kroppen og hjernen. Dyrker man vanligt motion, nedsætter man nemlig risikoen for langt de fleste kroniske sygdomme, for eksempel diabetes og hjerte-kar-sygdom.

Men man har hidtil ikke været helt sikre på hvorfor. Nu har danske forskere fra Københavns Universitet et bud.

I et nyt studie har de nemlig vist, at motionens positive effekt udspringer i vores gener. Dyrker vi regelmæssig motion påvirkes DNA’et i vores skeletmuskler, og det er med til at holde os sunde. Skeletmusklerne er de muskler, som er hæftet fast på knoglerne.

Læs også: 4 spørgsmål om ømme muskler

Kan tænde og slukke for gener

For at forstå studiets resultat, er det vigtigt at være skarp på, hvad DNA og gener er. DNA er byggestenene i vores krop. Det fungerer som en instruktionsmanual til cellerne i kroppen - det bestemmer for eksempel, om du får brune øjne, blond hår eller lys hud. Men i vores DNA findes også gener, som kan lede til forskellige sygdomme. Det kan for eksempel være diabetes, Alzheimers eller hjertesygdom.

Studiets resultat skal findes i det, der kaldes for epigenetikken. Vores genetik er i udgangspunktet den samme hele livet, og den er også bestemt for os, før vi blev født. Men der findes en del af genetikken, som man selv kan regulere. Det kalder man for epigenetikken. Det er kemiske strukturer, som kan tænde og slukke for bestemte gener. Strukturerne kan ændre sig hele livet og påvirkes af blandt andet kost, motion og rygning.

Når vi dyrker motion regelmæssigt, så sker der altså en ændring i de kemiske strukturer, sådan at de gener, der er forbundet til sygdom, slukkes.

Læs også: Træning er godt for lungesyge

Bag om studiet

I studiet indgik en række raske, unge mænd. Mændene fik taget vævsprøver fra lårmusklen før og efter forsøget. De skulle dyrke udholdenhedstræning i de seks uger, forsøget varede.

Da forsøget var slut kunne forskerne se, at alle mændene havde oplevet ændringer i epigenetikken.

Motionen viste sig at påvirke både de muskler, der blev brugt under træningen, men også mere fjerntliggende organer som for eksempel hjernen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Københavns Universitet

Sidst opdateret: 23.08.2021

Annonce