Annonce

Nyt studie: Kæledyr modvirker allergi og overvægt hos børn

At have kæledyr i hjemmet kan hjælpe til at sikre børn mod allergi og overvægt. Det viser i hvert fald resultaterne af et nyt canadisk studie. Og det skyldes nogle helt bestemte bakterier.

Bakterier er ikke kun noget vi skal prøve at undgå, da mange er direkte gavnlige for os, og det at have et kæledyr, kan netop hjælpe på forekomsten af nogle af disse gavnlige bakterier.

Læs også: De gode og de onde bakterier

Det har forskerne bag et nyt studie fundet frem til ved at undersøge indholdet af bakterier i afføringsprøver fra knapt 750 canadiske småbørn med og uden (pelsklædte) kæledyr i hjemmet. De gavnlige bakterier, som forskerne var særdeles interesserede i, kaldes Oscillospira og Ruminococcus, og har i tidligere studier vist at reducere risikoen udvikling af allergi og overvægt. I studiet havde børn fra hjem med kæledyr dobbelt så mange af disse bakterier i tarmen. Den positive effekt kunne endda ses, selv når barnet kun havde været udsat for kæledyrenes bakterier gennem moren, mens det stadig lå i maven.

Over halvdelen af børnene i studiet havde delt hjem med et kæledyr, og i 70 procent af tilfældene var der tale om en hund.

Mange bakterier er gode for os

Bakterier kan, som studiet viser, være direkte gavnlige for os, for eksempel i vores hud, hvor de beskytter mod skadelige bakterier, og i mave-tarmkanalen hvor de sikrer, at fordøjelsen fungerer som den skal. Det forklarer overlæge, dr.med. Dennis Raahave fra Kirurgisk Afdeling på Hillerød Hospitals Tarmlaboratorium, i Sygeforsikringen "danmarks" nyhedsbrev.

Han forklarer, at den rette bakterieflora i tarmen, udover at modvirke allergi, også kan modvirke inflammatoriske sygdomme, det vil sige sygdomme, der skyldes kroniske betændelsestilstande. En god tarmflora kan også forhindre eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier i at indtage tarmen, og hjælper også med at holde tarmens immunforsvar i balance.

Læs hele artiklen her: Tarmfloraen er nøglen til et godt helbred

Det omtalte studie er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Microbiome og forskerne bag forklarer, at yderligere forskning er nødvendig, før man med sikkerhed kan påvise en sammenhæng mellem kæledyr og positive effekter på børns helbred.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev her


Kilder: Microbiome og Netdoktors faktaartikler: Tarmfloraen er nøglen til et godt helbred og De gode og de onde bakterier.

Sidst opdateret: 12.04.2017

Annonce