Annonce

Sådan behandler du en forbrænding

Mellem jul og nytår bruges der meget tid ved kødgryderne, og måske får du taget fat i noget, der er lidt for varmt. Hvis uheldet er ude, kan du her læse om, hvad du gør ved en forbrænding.

Hvis tingene går lidt hurtigt i køkkenet, kan det desværre godt ende med, at man får brændt sig på det varme komfur. Samtidig er det tid for fyrværkeri, så faren for forbrændinger lurer også uden for køkkenets rammer.

Brandsår eller forbrændinger sker, når vores hud kommer i kontakt med høj varme. Man skelner typisk mellem tre grader af, hvor slem forbrændingen er: 1. grads-, 2. grads- og 3. grads forbrændinger, hvor 3. grads forbrændinger er de værste/alvorligste. Behandlingen af en forbrænding tilrettelægges alt efter, hvor svær den er.

Vagtlægen: Hvornår skal du til lægen ved forbrænding?

Sådan behandles de forskellige grader af forbrændinger

Den første regel ved en forbrænding er, at området skal holdes under lunkent vand, indtil det ikke længere gør ondt. Ved mere alvorlige forbrændinger kan det være, at området skal køles under rindende vand i flere timer.

1. grads forbrænding: Ved en 1. grads forbrænding er huden rød og smertende som ved en solskoldet ryg. Standardbehandlingen ved 1. grads forbrændinger er at afkøle området ved at skylle med koldt vand, indtil det ikke gør ondt. Årsagen er, at så længe et brandsår er smertende, så er det i færd med at blive dybere. Forbrændingen kan derfor blive værre, hvis ikke det holdes under kølende vand.

2. grads forbrænding: Hvis du har fået en 2. grads forbrænding, er skaden nået længere ned i huden. Forbrændingen kendetegnes ved rødme, smerter og brandsårsvabler. Det første, du skal gøre, er igen at skylle stedet med koldt vand. Når smerten er ophørt, skal brandsårsvablerne afklippes eller fjernes på en skadestue eller hos egen læge. Her vil brandsåret blive renset og forbundet. Du må ikke selv prikke hul på blærerne, men hvis brandsårsvablerne er små, under en negl-størrelse, skal de ikke fjernes, men have lov at hele selv.

3. grads forbrænding: Ved en 3. grads forbrænding vil alle lag i huden være ødelagt af varmen på stedet, og huden er enten forkullet og sort eller hvid og livløs. Igen må man starte med at skylle med vand, indtil det ikke gør ondt, når man holder op. Herefter skal det forbindes på skadestuen og have fred og ro indtil total udpakning 10-14 dage efter uheldet. Hvis såret er helet, er man færdigbehandlet. Hvis ikke, kan lægen overveje operation.

Læs også: Forebyggelse af brandsår

Kontakt lægen

Hvis der er tale om 2. grads forbrændinger i hovedet, på hænder, fødder, over led, eller hvis forbrændingen dækker over et stort område (cirka svarende til en arm, et ben eller ryggen), bør man kontakte lægen. Lægen bør altid kontaktes ved 3. grads forbrændinger.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne artikler: Behandling af forbrændinger og brandsår, Forbrændinger og brandsår og Forbrænding - hvad gør jeg?

Sidst opdateret: 25.12.2018

Annonce