Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Børnesygdomme

Børneeksem (Atopisk dermatitis)

Børneeksem (atopisk dermatitis) eller astmaeksem er et kløende eksem, som er præget af symptomfri perioder afbrudt af sygdomsudbrud af forskellig sværhedsgrad.

Opdateret: 17. Januar 2022

Hvad er børneeksem?

Børneeksem (atopisk dermatitis, prurigo besnier) eller astmaeksem er et vedvarende, kløende eksem, som er præget af symptomfrie perioder afbrudt af sygdomsudbrud af forskellig sværhedsgrad.

Omkring 20 procent af den danske befolkning lider i barndommen af børneeksem. Og op mod 5 procent lider stadig af det i voksenlivet, hvilket vil sige 235.000 danskere. Eksem er derfor en af de store folkesygdomme, som kan gå udover livskvaliteten når det er slemt.

Har man haft børneeksem vil man livet igennem have en sartere hud, med tendens til tør hud, lav kløetærskel og en øget risiko for udvikling af andre såkaldte atopiske lidelser som astma og allergi. Man har nemmere ved at udvikle kontaktallergi og oplever ofte at med alderen bliver huden tiltagende tør og irritabel.

Børneeksem er altså en kronisk sygdom, der oftest bedres efter barndommen, men ligger under huden og lurer resten af livet.

Hvorfor får man børneeksem?

Man kender ikke årsagen til lidelsen, men hos godt tre fjerdedele af de ramte personer er der børneeksem, astma og/eller allergi i den nærmeste familie. De syge børn har ofte også astmatisk bronkitis, astma eller en anden overfølsomhedslidelse. Sygdommen viser sig som regel inden det fyldte femte år og hyppigst i to til seks måneders alderen. Antallet af børn med eksem har været stigende i den vestlige verden.

Se også Netdoktors nye magasin om atopisk eksem

oktor_atopisk_eksem_enkelt&u=netdoktor.dk">

Hvad er symptomerne på børneeksem?

  • I spædbarnsalderen viser børneeksem sig typisk som et kløende rødt udslæt på kinderne. Udslættet breder sig i ansigtet, ned på halsen og i bleregionen. I spædbarnsalderen kan lidelsen også ses på ydersiden (strækkesiden) af arme og ben. Børnene er generet af kløe, især om natten, og virker meget gnavne og irritable. Eksemet er normalt tørt, men ved infektion med hudbakterier (impetiginisering) begynder eksemet at væske, og der kan komme gullige skorper. Her skal man rette henvendelse til egen læge eller en hudlæge.

  • Fra halvandet til toårs-alderen går sygdomsbilledet over i 'klassisk' børneeksem. Nu findes eksemet i områderne omkring bøjefurerne, det vil sige i knæhaser, albuebøjninger, håndled, ankler og hals. Udslættet er meget kløende, og på grund af børnenes kradsen bliver huden i områderne fortykket.

  • Sygdomsbilledet i voksenalderen er en variant af sygdomsbilledet i barnealderen. Eksemet er tørt på en bund af fortykket hud og viser sig primært på overkroppen. Infektion af eksemet med hudbakterier er relativt almindeligt.

  • Mange mennesker med børneeksem har såkaldte atopiske (allergiske) stigmata, såsom mørke øjenomgivelser, dobbeltfurer under øjnene, tilbøjelighed til revner ved øreflipper og kløe ved sved og på grund af uldtøj.

  • Mange mennesker med børneeksem har, specielt om vinteren, tendens til irriterede, eksematiserede læber og tørrede, revnede fodsåler. Den vigtigste behandling er forebyggelse med en god fed creme.

  • Børneeksem skyldes primært en defekt hudbarriere. Allergier overfor pollen, husstøv med mere har i det store hele ingen betydning for eksemet.

Hvem har særlig risiko?

  • Børn, hvor en eller begge forældre eller et af barnets søskende lider af en af de atopiske sygdomme, allergi, astma eller børneeksem. Hvis én forælder har haft lidelsen som barn, er risikoen for, at barnet får den omkring 25 procent. Hvis begge forældre har haft børneeksem som børn, øges risikoen til op mod 75 procent.

  • Børn der ved fødslen har fået konstateret forhøjet IgE-antistof i navlesnorsblodet.

Se Netdoktors første magasin om atopisk eksem

Hvordan stiller lægen diagnosen børneeksem?

Lægen stiller som regel diagnosen ud fra oplysninger om eksemets forløb og ved at se på eksemet. En erfaren hudlæge kan stille diagnosen, når man kaldes ind fra venteværelset.

Hvordan behandles børneeksem?

Behandlingen afhænger af sværhedsgraden. Udover hvad man selv kan gøre, i forhold til at lindre kløen og symptomerne, behandles der ud fra hvor voldsomt eksemet er:

Mild: Den vigtigste behandling er daglig hudpleje med fugtighedscreme.

Mild til moderat: Kommer der opblussen i eksemet skal grundbehandlingen kombineres med creme, der indeholder binyrebarkhormon (hævelses-dæmpende hormon). Der smøres med hormoncreme, til eksemet er helt væk. Det er ikke nødvendigt at trappe ud. I sværere tilfælde behandles forebyggende to gange ugentligt i rolig fase. Denne behandling skal ske under nøje overvågning fra lægen.

Svær: I svære tilfælde kan det være nødvendigt med behandling på en hudafdeling, blandt andet ved voldsomme hudinfektioner. Ved svært kontrollerbar børneeksem kan anvendes tabletbehandling med immundæmpende medicin. Hvor dette ikke er tilstrækkeligt kan der behandles med et nyt biologisk middel, denne behandling er forbeholdt hudafdelinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad kan man selv gøre?

  • Inden man får sit barn, er det en god idé at tale allergi med sin egen læge og eventuelt en speciallæge i hudsygdomme, hvis den ene eller begge forældre lider af børneeksem, astma eller høfeber. Lægen vil kunne hjælpe med kostråd og andet, der kan nedsætte risikoen for, at barnet udvikler allergier og til en vis grad børneeksem.

  • Brug tøj af bomuld og undgå uldtøj og syntetisk tøj, der får barnet til at svede og irriterer huden.

  • Vask tøjet i uparfumeret sæbe og brug husholdningseddike i stedet for skyllemiddel.

  • Tag kølige bade, spar på sæben og brug rigeligt med fugtighedscreme flere gange om dagen. Undgå badning og smøring lige op til sengetid. Om sommeren bør cremen være relativt tynd, mens den om vinteren bør være en fedtcreme.

  • Sørg for at få behandlet eventuelle allergier og undgå ting, der erfaringsmæssigt forværrer eksemet, såsom stress, uldtøj, varme og sved.

  • Vær opmærksom på, at børn i børnehaven nu om stunder vasker hænder i ét væk, og at sæben ofte ikke bliver skyllet ordentligt af. Dette giver et irritativt håndeksem, med tør skællende og krakelerende hud på håndryggene, skarpt afgrænset ved håndleddet hvor håndvaskeriet går til. Sæben skal skylles af, der skal bruges fedtcreme efter vask, og er der kommet eksem, skal man via egen læge eller hudlæge behandle med hormoncreme, så barnet ikke skal generes af sit eksem.

Udsigt for fremtiden

  • Det er vigtigt at gøre sig klart, at sygdommen er varig, det vil sige, at den ikke forsvinder og skal behandles hele tiden, også når der ikke er symptomer. Med konsekvent hudpleje og andre forholdsregler kan en del af de mere alvorlige komplikationer undgås.

  • Personer der lider af/har haft børneeksem er særligt udsatte for også at udvikle håndeksem.

  • Har man børneeksem, skal man være opmærksom på, at eksemet kan inficeres med mikroorganismer. Dette er specielt farligt ved infektion med herpes simplex virus, forkølelsessår, der kan brede sig som en steppebrand i den defekte hud.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons