Annonce

Sådan taler du med dit barn om skyderiet i Field’s

Måske er dit barn blevet urolig over skyderiet i storcenteret Field's, eller måske har det brug for hjælp til at forstå, hvad der foregår. Her får du tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du taler med dit barn om det.

Skyderiet i Field’s har fyldt meget i medierne de sidste dage, og det har dit barn måske bidt mærke i. Det kan også være, at dit barn har hørt noget henne i skolen, som det er blevet skræmt over. I al fald kan det i mange tilfælde være nødvendigt at tale med dit barn om, hvad der skete i Field’s. Som forælder kan det måske være svært at vurdere, hvilken information dit barn skal have, og hvordan du skal fortælle det. Børns Vilkår har samlet en fem gode råd til, hvordan du kan tale med dit barn om hændelsen i Field’s, og dem gengiver vi her, så du er klædt på inden samtalen.

Læs også: Hvordan taler jeg med mit barn om terror, krig og naturkatastrofer?

1. Tal med børnene

Børn opfanger mere, end vi måske lige tror. Det kan være, at de har hørt noget nede i skolen, set noget på de sociale medier eller kender nogle, der var til stede i Field’s. Det er meget naturligt, at børn har behov for at tale om det, de har hørt eller læst. Som voksen er det godt at lade barnet fortælle, hvad det har set eller hørt. Det er vigtigt, at du giver plads til barnet og de følelser, det måtte have, så barnet føler sig tryg ved at komme til dig og dele sine tanker og følelser.

Selvom barnet opfanger overskrifter eller enkelte bidder af TV-avisen, så er det ikke altid helt nemt for en barnehjerne at kapere, hvad der foregår. Derfor er det vigtigt at give plads til, at barnet kan stille de spørgsmål, det har på sinde.

2. Lyt

Du kan ikke skærme dit barn fuldstændigt fra at høre om hændelsen, men prøv så vidt muligt at opfordre dit barn til ikke at se og dele videoer og billeder med hinanden. Hvis dit barn alligevel har set eller hørt noget, så lyt til dit barn og tag dig tid til at svare på spørgsmål.

Læs også: Styrer frygten for terror din hverdag?

3. Vær ærlig og konkret

Du behøver ikke at have et svar på alting, og børn behøver ikke altid at få alting forklaret ned til mindste detalje, men de kan have behov for at blive beroliget og vide, at det er okay, at de spørger. Barnet kan være bekymret for, om det kan komme til at ske igen. Det er vigtigt, at du ikke fortæller eller lover noget, vi ikke kan holde. Men fortæl, at skyderier er sjældne i Danmark, og aldrig er sket på denne måde før. Du kan også forklare, at manden der skød er blevet anholdt. Voksne kan også blive urolige over situationen, men prøv at bevare roen over for dit barn, og vend dine bekymringer med andre voksne.

4. Skærm de små børn

Hvis du har børn under seks år, skal de så vidt muligt skærmes fra at se og høre de voldsomme nyheder. Hvis det alligevel sker, skal du give barnet en meget enkel forklaring. Det er vigtigt, at tingene for de små børn gøres simple og konkrete.

5. Tag hånd om børnenes frygt

Børn kan frygte forskellige ting i forbindelse med episoden, for eksempel at det kommer til at ske igen. Her er det vigtigt at prøve at berolige barnet ved at vise og fortælle, at de voksne vil gøre alt for at passe på dem og andre børn. Barnet kan også få tryghed, ved at få at vide, at politiet har fanget gerningsmanden. Forsøg også at lade hverdagen fortsætte så trygt og normalt, som den plejer. Husk at fortælle dem, at de altid må komme til dig, hvis de bliver utrygge eller har brug for at tale med nogen.

Hvis du selv har brug for hjælp

Hvis du selv var til stede i Field's, er pårørende til nogen, der var til stede eller af anden årsag oplever at have brug for nogen at tale med efter hændelsen, så er der flere steder, du kan få hjælp.

  • I Amagerhallen på Løjtegårdsvej 64 i Kastrup er der etableret en midlertidig lokation, hvor Region Hovedstadens Psykiatri yder krisehjælp. Centeret har åbent den 6. juli klokken 10-16.
  • For pårørende og personer, der har været i Field's, har Region Hovedstaden oprettet en krisetelefon. Nummeret er 3864 3736
  • Offerrådgivningen tilbyder hjælp til ofre, vidner og pårørende, der har været udsat for kriminalitet og eller ulykke. Offerrådgivningen har døgnåbent, og du kan ringe til landstelefonen på 116 006 eller finde din lokalafdeling på Offerrådgivningens hjemmeside.
  • Røde Kors' hjælpelinje sidder psykologer klar til at hjælpe, hvis du ringer 3529 9660. Hjælpelinjen har åbent fra klokken 9-15.
  • Psykiatrifonden tilbyder gratis og anonym rådgivning på telefon 3925 2525.

Kilder: Politi.dk

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Børns Vilkår, Netdoktors egen artikel: Sådan taler du med dit barn om krig

Sidst opdateret: 05.07.2022

Annonce