Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Brystkræft

Selvundersøgelse af brysterne

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt danske kvinder. Ofte mærker kvinden selv en knude og går til sin læge. Her kan du læse om, hvad man skal være opmærksom på, når man undersøger sine bryster for knuder. 


Opdateret: 2. Februar 2023

Selvundersøgelse af brysterne

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt danske kvinder. Ofte mærker kvinden selv en knude og går til sin læge. Brystkræft forekommer meget sjældent, hvis man er under 30 år, men det er en fordel at få en rutine og lære sine bryster at kende, allerede mens man er ung. Det har været diskuteret, hvor meget det hjælper at undersøge sine bryster regelmæssigt, fordi man ikke har kunnet bevise videnskabeligt, at selvundersøgelse har en effekt.

Hjælper selvundersøgelse?

I en stor undersøgelse blev en gruppe kvinder fulgt i 10 år. Kvinderne blev opdelt i to grupper: En der blev oplært i at foretage systematisk, regelmæssig selvundersøgelse, og en der ikke gjorde. Efter 10 år var der ingen forskel mellem de to grupper, når det gjaldt hvor mange kræftknuder, der blev fundet, og hvor store de var. Der var heller ikke en bedre overlevelse i den gruppe, der foretog systematisk, regelmæssig selvundersøgelse af brystet.

Det er dog helt sikkert, at jo mindre en kræftknude er, desto større er chancen for at blive helbredt og få en skånsom behandling. Derfor er det sund fornuft at være opmærksom på sine bryster og om noget ændrer sig.

Mammografiscreening

I Danmark tilbyder man desuden en undersøgelse af brysterne (mammografiscreening) til alle kvinder i alderen 50 til 69 år, hvor brystkræft forekommer hyppigst. Formålet er at opdage ganske små knuder, som endnu ikke kan mærkes. Der er fordele og ulemper ved at deltage, du kan læse mere i Sundhedsstyrelsens pjece.

Hvornår i cyklus er det bedst at være opmærksom?

Hvis du fortsat har menstruationer, kan det være en fordel at undersøge brysterne, når menstruationen er overstået, da brysterne oftest er mindst spændte og ømme på dette tidspunkt.

Hvis du er gået i overgangsalderen eller har fået fjernet livmoderen eller æggestokkene, så du ikke får menstruation, kan du i stedet vælge et fast tidspunkt hver 3. måned.

1. Spejl dig mens du står eller sidder

Sid eller stå foran et spejl med løsthængende, afslappede arme. Sørg for at belysningen er god. Tag dig god tid til at betragte dine bryster. Ofte vil de være lidt forskellige.

Læg mærke til om brysterne har ændret sig. Se efter:

  • ændringer af brystets form

  • ændringer af brystets størrelse

  • forandring af brystvorten (for eksempel eksem eller sårdannelse)

  • sekret(flåd) eller blødning fra brystvorten

  • indtrækninger i huden på brystet eller brystvorten

  • hævelser (frembulninger) på brystet

  • rødme eller eksem af huden.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

2. Spejl dig selv med løftede arme

Gentag undersøgelsen, mens du står eller sidder med armene løftet over hovedet. Betragt derefter dine bryster, mens du langsomt løfter begge arme op over hovedet.

Læg især mærke til brystvorten:

  • Trækker den sig indad nogle steder, men ikke andre?

  • Kommer der indtrækninger i huden? Følger huden ikke med, når du bevæger armene?

Løft brystet og betragt om der er indtrækninger eller hudforandringer på brystets underside. Det kan være svært at se, når man står afslappet.

3. Føl på dig selv, mens du ligger ned

Når du har kigget grundigt på dine bryster, er det tid til at føle dem igennem. Når du ligger ned, kan brystet undersøges ned mod brystkassen. Føl brystet systematisk igennem med en flad hånd og fingrene samlet - og forestil dig brystet som en urskive, hvor du langsom føler fra kl. 12 og hele uret rundt.

Venstre bryst undersøges bedst med højre hånd og omvendt. Begynd udfra kanten af urskiven og bevæg din hånd ind mod centrum – det vil sige mod brystvorten. Op mod armhulen er brystet ofte tykkere og kan være mere knudret. Husk også at mærke efter om der er knuder eller hævelser i armhulen. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en knude har betydning, eller om den har forandret sig, bør du altid gå til din læge.

4. Undersøgelse af armhulen liggende

Bøj albuen så armen ligger lidt væk fra kroppenPlacer tre af fingrene på den modsatte hånd højt i den armhule, du vil undersøge, og mærk systematisk ned mod brystet også bag brystmuskelkanten. Lymfeknuder føles som små smuttende forandringer, men hvis du intet mærker, så er det også okay. Læg mærke til knuder, som du ikke kender.Der findes mange årsager til forstørrede lymfeknuder og langt de fleste er harmløse f.eks. ved infektion i bryst, hud omkring armhulen. Det er meget sjældent at brystkræft udelukkende viser sig ved en knude i armhulen Men kontakt for en sikkerhedsskyld din læge, hvis du bemærker en påfaldende knude i armhulen.

Links

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du finde yderligere oplysninger om Symptomer på brystkræft

På Dr kan man se en video om Selvundersøgelse af brystet


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons