Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Fødder

Nedgroede negle

Har du nedgroede negle? Bliv klogere på, præcist hvad det er, hvorfor man får det, hvad man selv kan gøre ved det og hvornår en operation er nødvendig.

Opdateret: 14. Oktober 2008

Hvad er nedgroede negle?

Nedgroede negle på fødderne er en lidelse, hvor neglenes siderande trykkes ned i neglefalsene. Neglefalsene er de grøfter, som neglenes siderande går svagt skråt ned i. Hvis siderandene trykkes hårdere end normalt mod huden i neglefalsen, kan det føre til dannelse af hård hud, ligtorne eller endda sår. Det giver ømhed eller smerte og kan eventuelt føre til infektion.

Nedgroet negl, der ikke bør neglebøjlebehandles men opereres. Billede venligst udlånt af Jens V. Bruun.
Project Photos

Negle er fra fødslen svagt buede fra side til side og nærmest flade på midten. Neglepladen består af hornstof, der dannes fra det negleleje, der ligger lige under neglen. Hornstoffet eller neglepladen er dynamisk. Det vil sige, at neglepladen kan ændre form og tykkelse afhængig af, hvilke ydre påvirkninger den udsættes for.

Hvorfor får man nedgroede negle?

Der er forskellige årsager til, at negle bliver nedgroede:

Figur 1. Tæerne er gennem længere tid blevet klemt sammen af fodtøjet.
NetDoktor

Forkert fodtøj: Det øverste billede ( figur 1 ) viser, at tæerne gennem længere tid er blevet klemt sammen af fodtøjet. Det ses, hvorledes storetåen er presset ind under andentåen. Den noget overlagte andentå presser storetåneglen mere lodret ned i neglefalsen og kødet.

Billedet nede til højre ( figur 2 ) viser, hvorledes en bøjle trækker neglen ud og fri af kødet, hvorved smerterne forsvinder. (Se neden for om bøjlebehandlingen). Samtidig med bøjlebehandlingen skal hverdagsfodtøjet ændres til en type, hvor skoen indvendigt ikke trykker mod tæer og negle, altså ikke tilspidset ude ved tæerne.

Figur 2. Billedet viser en bøjle, som trækker neglen ud og fri af kødet, hvorved smerterne forsvinder.
NetDoktor

Det er oftest neglene på storetæerne, der bliver nedgroede. Dette skyldes, at det meste fodtøj bøjer storetåen lidt ind mod skoens midte, så den lige fremafrettede storetå får tryk mod neglen. Men også de små negle på de andre tæer kan trykkes smalle og ned i neglefalse og ind i kødet i siderne.

Fejldannelse af neglen: En anden måde er fejldannelse af neglen. Det sker i selve neglelejet, og årsagen hertil er ikke belyst. Figur 3 viser, hvorledes skoen har deformeret neglen og trykket den ind i kødet under neglen.

Figur 3. Skoen har deformeret neglen og trykket den ind i kødet under neglen.

Forkert klippede negle: En tredje årsag til smertende, nedgroede negle er forkert klippede negle. Klipper man neglene langt ned i siderne, vokser kødet (tåens blomme) op foran neglen ude i siderne. Herved vil neglen trykke sig ind i kødet foran neglefalsen, når den vokser fremad og ud. Det giver også ømhed og smerter. Herefter klipper vedkommende så typisk neglen ned i siderne igen, hvilket lindrer smerterne her og nu. Men det er en ond cirkel. Det fortsætter jo bare igen og igen.

Lidelsen forekommer hyppigere med stigende alder. Men der ses også nedgroede negle i barne- og teenagealderen. Kvinder er mest udsatte, da de typisk går med de mest tilspidsede sko. Det er også kvinderne, der oftest klipper neglene for korte og ned i siderne.

Hvornår begynder det?

Nedgroede negle kan undertiden starte allerede i barneårene. Det begynder ofte med lidt ømhed og senere undertiden med infektion i neglefalsene. Det skyldes, at de fine tynde negle trykker eller skærer ind i neglefalsen, eller snarere fordi neglevolden trykkes ind mod neglepladens sider. Neglevolden er kødet på hver side af neglens sider. Her er det vigtigt så hurtigt som muligt at se, om en fodterapeut kan fjerne neglesplinter, der gnaver i den tynde hud i neglefalsen.

Figur 4 med et billede af en 13-årig piges negl viser tydeligt problemet. Det er typisk, at når der opstår infektion i teenageres neglefalse, er det meget svært at bekæmpe. Det hænger sammen med, at teenagerne i puberteten sveder mere og på en anden måde end voksne. Den kraftige svedproduktion skaber god grobund for bakterierne. Man kan forsøge med det penicillinpræparat, der hedder Ampicillin 500mg 3 gange dagligt i 10 dage. Men det er nødvendigt med en høj hygiejne og fodformet fodtøj under behandling af sådanne negle. Samtidig er de typiske kondisko af syntetiske materialer en ren rugekasse for bakterier. Også set i sammenhæng med, at teenagerne ofte beholder disse sko på i mange timer dagligt.

Figur 4 Infektion i en teenagers neglefalse

Hvad kan man selv gøre?

Først og fremmest er det vigtigt at klippe neglene lige over. Det vil sige, at neglens frie forkant skal følge tåens blødt afrundede facon. De to hjørner på neglen skal rage lidt frem (en millimeter eller to) foran det sted, hvor neglefalsen slutter. Hvis man føler, at neglens forkant og hjørner vil ødelægge strømperne, kan man file neglens forkant og hjørner glatte med en lille diamantfil. Det er det mest skånsomme.

Figur 5. Den påsatte bøjle hindrer nedgroede negle.

Dernæst bør man til daglig, det vil sige til og fra arbejdet, på arbejdet, når man går tur eller handler ind kun benytte sko, der er brede fortil (fodformet hverdagsfodtøj). På samme måde som man benytter håndformede handsker. Det tilspidsede fodtøj bør reserveres til festfodtøj.

Hvordan kan nedgroede negle behandles?

Den offentlige sygesikring yder 50 procent tilskud til bøjlebehandling, hvis neglen giver symptomer i form af hård hud og ligtorne, smerter og infektion. Resten skal man selv betale. Ens egen læge skriver en henvisning til bøjlebehandling. Henvisningen medbringes sammen med sygesikringskortet til en statsautoriseret fodterapeut, der er tilsluttet overenskomsten med den offentlige sygesikring. Bøjlen er en lille metaltråd af fjederstål, af samme slags som den tandlægerne bruger til at rette tænder med.

Bøjlebehandling: Først opretter fodterapeuten en journal, der skal bruges for at beskrive føddernes tilstand inden behandlingen og for at beskrive behandlingsforløbet. Figur 6 viser en nedgroet negl, hvor neglen yderst er klemt sammen. Neglen skærer og trykker sig ned i neglefalsen, hvilket er meget smertefuldt.

Figur 6. Neglen er nedgroet og skærer og trykker ned i neglefalsen.

Bøjlen følger nu neglens vækst udad samtidig med, at neglens facon bliver fladere og pænere. (Se figur 7 ). Det hele sker gradvist, mens neglen vokser ud på samme måde som ved tandregulering. Derfor skal bøjlen med visse mellemrum rettes til med øget spændkraft og flyttes længere tilbage og limes fast igen. Billedet viser også, at neglen igen kan blive pæn og normal.

Neglen kan igen blive nedgroet, hvis:

  • Bøjlen ikke har siddet og trukket op i neglesiderne i en hel vækstperiode. En vækstperiode er den periode, det varer til det inderste stykke af en negl er groet helt ud til kanten foran. For en fortykket negl som på de sidste billeder ( figur 6 og 7 ) varer det mindst et år. For en mindre og spinklere negl, der kun er let nedgroet kan behandlingen forløbe tilfredsstillende på kortere tid.

  • Hvis man stadig anvender fodtøj, der er tilspidset i stedet for fodformet. Herved udsættes bøjlen og neglen igen for tryk fra siderne.

Operation af nedgroet negl

Ved en operation kan man få operet den del af neglen, der er i neglefalsen, væk. Det kan gøres i lokalbedøvelse på sygehus eller hos en praktiserende speciallæge i ortopædi.

Skitse af operation over, hvad der fjernes. Tegning venligst udlånt af Jens V. Bruun.
Project Photos

Det kræver oftest nogle dage hjemme, da der de første par dage godt kan være så mange smerter, at man ikke har lyst til at gå ud. Man bliver oftest helt rask efter et par uger. Der kan også efter operation komme problemer igen, såfremt ikke alle de celler, der danner neglevæv, er kommet med ud, og det sker især ved negle med svær infektion. I disse tilfælde må man genoperere. Men så er der dog dannet arvæv, som egentligt gør ny operation nemmere at få et godt resultat med.

Billede af storetå lige efter operation. Billede venligst udlånt af Jens V. Bruun.
Project Photos

Operationen er gratis i sygehusvæsnet og hos den praktiserende speciallæge efter henvisning fra egen læge. Endvidere for gruppe 2-patienter, dog plus det tillæg, nogle speciallæger kræver af gruppe 2-patienter. Ring og spørg de forskellige klinikker, hvor det evt. er gratis for gruppe 2-patienter.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons