Annonce

Stort udbrud af influenza på vej

Kalenderen viser kun januar, og influenzasæsonen er allerede skudt i gang. Det varsler Statens Serum Institut i deres ugentlige rapport over influenzaaktiviteten i Danmark. Se her, om du har symptomer på influenza, og få gode råd til at blive rask igen.

Ifølge de nyeste tal fra Statens Serum Institut er der de seneste uger sket en fordobling i antallet af påviste tilfælde af influenza.

Det er influenzatypen A (H3N2), der dominerer sygdomsbilledet. Denne influenzatype er kendt for særligt at ramme ældre personer over 65 år og medfører flere hospitalsindlæggelser og dødsfald end andre typer af influenzavirus.

Antallet af influenzaramte begyndte allerede at stige før jul, og det kan have den konsekvens, at vi får en noget langstrakt influenzasæson i år. Der er dog ikke tale om en egentlig epidemi – endnu.

Sådan ved du, om du har influenza

Er du influenzaramt, er det en god idé at blive hjemme fra arbejde, så du ikke smitter dine kollegaer. Det kan dog være svært at vide, hvornår der er tale om almindelig forkølelse, som du som regel godt kan tage på arbejde med, og en begyndende influenza, der kræver en sygemelding.

Her er 9 typiske symptomer på influenza, som du bør holde øje med:

9 symptomer på influenza

 1. Hovedpine
 2. Feber omkring 38-40 grader
 3. Muskel- og brystsmerter
 4. Kuldegysninger
 5. Træthed
 6. Ondt i halsen
 7. Tør hoste og urolig søvn
 8. Løbende næse
 9. Manglende appetit

Det kan du selv gøre

 • Drik rigeligt væske
 • Få masser af søvn
 • Undgå tobaksrøg og alkohol, da det kan forlænge sygdomsperioden
 • Hold dig i ro
 • Tag eventuelt febernedsættende og smertestillende medicin
 • Søg læge, hvis symptomerne ikke aftager efter en uge

En god nyhed ..

Forekomsten af luftvejsinfektioner med mycoplasma (kold lungebetændelse) er til gengæld aftagende. Siden uge 52 er andelen af positive mycoplasma-prøver nemlig faldet til 5-6 %. Dette er fortsat lidt over det normale niveau, men alligevel meddeler Statens Serum Institut, at efterårets mycoplasma-epidemi nok kan anses for at være overstået.

Kilde: Statens Serum Institut

Sidst opdateret: 04.01.2017

Annonce