Annonce

Tarmkræft: Stor effekt af screeningsprogram

Lande, der har velfungerende tarmkræftscreeningsprogrammer med høj tilslutning, har færre tarmkræfttilfælde og lavere dødelighed som følge af sygdommen.

Et landsdækkende screeningsprogram for tarmkræft nedsætter både sygdomstilfælde og dødelighed som følge af tarmkræft. Sådan lyder konklusionen i et studie offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Oncology.

I studiet har forskerne sammenlignet data fra 3,1 millioner tilfælde af tarmkræft i 21 europæiske lande. Data er indsamlet i perioden fra 2000 til 2016. Nogle af landene i studiet har haft et screeningsprogram i mange år - også før studiets start. Andre af landene startede først screeningsprogrammet op i løbet af studieperioden, mens atter andre slet ikke tilbød regelmæssige screeninger i studieperioden.

Læs også: Screening for tarmkræft: Sådan foregår det

Studiet viste, at andelen af tarmkræfttilfælde i lande, der allerede havde et tarmscreeningsprogram ved studiets begyndelse, for eksempel Tyskland og Østrig, stadig var støt faldende. I de lande, der indførte et screeningsprogram, mens studiet var i gang og som hurtigt fik mange til at deltage, for eksempel Danmark og Holland, så man, at antallet af tarmkræfttilfælde steg i perioden omkring opstarten for derefter at falde. Omvendt så man, at andelen af tarmkræfttilfælde i lande, der ikke tilbød tarmkræftscreening i studieperioden, var stigende.

I Danmark tilbydes alle danskere mellem 50 og 74 år at blive screenet for tarmkræft. Man screenes hvert andet år.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Colorectal cancer incidence, mortality, and stage distribution in European countries in the colorectal cancer screening era: an international population-based study

Sidst opdateret: 08.11.2021

Annonce