Annonce

Træthed, angst og depression følger ofte efter indlæggelse for corona

Træthed og psykiske udfordringer rammer ofte efter indlæggelse for corona, viser dansk forskning. Studiet viser også, at yngre personer, der har haft et relativt mildt sygdomsforløb, er hårdest ramt af træthed tre til seks måneder efter udskrivelsen.

Svær fysisk og mental træthed forekommer ofte blandt patienter, der har været indlagt for corona. Samtidig er det især yngre personer, som har haft et relativt mildt sygdomsforløb, der er hårdest ramt af træthed. Det viser resultaterne af en undersøgelse fra Region Midtjylland, som fredag den tredje juni blev præsenteret på den nordiske lungekongres NLC 2022.

Over halvdelen oplevede træthed

En forskergruppe fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet undersøgte i studiet 218 patienter, der tre til seks måneder tidligere havde været indlagt med corona på seks forskellige hospitaler i Region Midtjylland.

I alt rappoterede 65 procent af de undersøgte patienter om mild, moderat eller svær træthed. I gruppen af patienter, der led af svær træthed, havde mange angst og depression, fortæller afdelingslæge Andreas Fløe fra lungemedicinsk afdeling fra Aarhus Universitetshospital - Vi fandt et stort sammenfald mellem svær træthed, angst og depression. Cirka 60 procent af de, der rapporterede om svær træthed, havde angst eller depression. Noget overraskende var træthedsscoren højere blandt yngre aldersgrupper, der ikke havde haft behov for iltbehandling under indlæggelsen – især yngre kvinder havde en signifikant højere træthedsscore på det tidspunkt, vi lavede de opfølgende undersøgelser, siger Andreas Fløe.

Kender ikke årsagen til træthed

Forskergruppen bag undersøgelsen venter inden længe at være klar med 12 måneders resultater af en symptom-kortlægning i den samme patientgruppe. Selv om resultaterne endnu ikke er kendt, er Andreas Fløe forsigtig optimist, - Vores indtryk – som også er det budskab, vi giver patienterne – er, at symptomerne klinger af med tiden, siger Andreas Fløe, der fortæller, at der fortsat mangler gode svar på spørgsmålet hvorfor - Dybest set ved vi ikke, hvorfor patienterne er trætte. Er det mentalt, er det musklerne, er det organpåvirkning – eller måske en kombination? Vi mangler også svar på, om symptomerne er specifikke for COVID-19, eller om vi måske vil finde et tilsvarende billede, hvis vi følger op på patienter, der har haft influenza eller lungebetændelse, siger Andreas Fløe.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 07.06.2022

Annonce