Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Ernæring

Vandforgiftning: For meget vand, for lidt salt

Det er vigtigt at drikke vand, særligt hvis det er varmt. Men man kan faktisk godt drikke for meget postevand, hvis man glemmer at indtage salt.

Offentliggjort: 9. August 2018

Det er vigtigt at drikke vand, særligt hvis det er varmt. Men man kan faktisk godt drikke for meget postevand, hvis man glemmer at indtage salt.

Når sveden pibler af os, er vi mere opmærksomme på at drikke vand. Og af gode grunde. Dog har der i løbet af denne varme sommer været et stigende antal personer, som er blevet indlagt med en såkaldt vandforgiftning.

Christian Selmer, 1. reservelæge på Medicinsk Afdeling, Amager Hospital, forklarer, at man ved vandforgiftning drikker for meget postevand uden at få salt, og derfor fortyndes indholdet af salt i kroppen, og så kan man blive dårlig.

På Amager Hospital oplever man også flere, der bliver dårlige på grund af mangel på salt ifølge Christian Selmer:

  • Mit klare indtryk er, at der i de sidste par dage i Akutklinikken på Amager Hospital har været flere, som har haft behov for behandling, fordi de har manglet salt i kroppen. Om det præcis er fordi, de har drukket for meget postevand, er svært at sige. De mangler i hvert fald salt.

Læs også: Få en sund væskebalance

Hold øje med symptomerne

Imens det er vigtigt at drikke vand, er det altså også vigtigt at indtage salte. Ifølge Christian Selmer er de typiske symptomer på saltmangel, at man får:

  • Koncentrationsbesvær
  • Kvalme
  • Hovedpine
  • Sløvhed
  • Balanceproblemer

-Det ultimative symptom på et alvorligt tilfælde er, at man får kramper. Det ser man for eksempel hos marathonløbere, der drikker for meget postevand og taber salten i kroppen under motionen, siger Christian Selmer.

Hvem skal være ekstra opmærksomme?

Alle skal selvfølgelig være opmærksomme på at have den rigtige væske- og saltbalance i kroppen.

  • Det er dog særligt ældre mennesker, der bliver indlagt med for lidt salt i kroppen, og dem der har kroniske sygdomme, som hjerte- og leversygdomme og sukkersyge. De har nemlig i forvejen en øget risiko for at have for lidt salt i blodet. Samtidig skal man være ekstra opmærksom, hvis man fx får vanddrivende medicin, udtaler Christian Selmer.

Hvor meget vand må man drikke?

Det er meget individuelt, hvor meget vand den enkelte person har behov for.

  • Men hvis man ellers er sund og rask, skal man normalt drikke 1-1,5 liter vand i døgnet, og mere når det er varmt eller ved fysisk anstrengelse. Det er typisk, når man kommer over de tre liter, at man skal være ekstra opmærksom på også at få salt. Når vi har hedebølge, drikker vi selvsagt mere vand, og vi skal derfor også huske at få mere salt, oplyser Christian Selmer.

Det er derfor en god ide at få lidt ekstra salt på maden, når der drikkes meget postevand. Christian Selmer anbefaler også, at man tænker over, om man skal købe nogle salttabletter på apoteket eller drikke, der indeholder elektrolytter, som mange sportsdrikke for eksempel gør.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Christian Selmer, 1. reservelæge på Medicinsk Afdeling, Amager Hospital

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons