Annonce

Dialyse

Hvad er dialyse?

Dialyse er en kunstig rensning af kroppens blod, som kan tages i brug, såfremt nyrerne ikke kan varetage denne funktion tilstrækkeligt. Dialyse anvendes ved både akut og kronisk nyresvigt. Ved dialyse fjerner man affaldsstoffer fra kroppen og regulerer kroppens salt-, syre- og væskebalance.

Der findes to hovedtyper af dialyse: hæmodialyse og peritonealdialyse.

Hæmodialyse

Hæmodialyse indebærer, at blodet renses idet det passerer gennem et filter i en dialysemaskine. Hæmodialyse kræver adgang til en blodåre, så dialysemaskinen kan pumpe fra blodbanen gennem filteret og tilbage til kroppen efter rensning. Hæmodialyse kan blive udført hjemme eller på en klinik, typisk i tilslutning til et sygehus. En hæmodialyse tager almindeligvis 3-4 timer og gentages typisk 2 til 4 gange om ugen. Patienter, der gennemfører hæmodialyse i hjemmet, vil ofte vælge at gennemføre længere og hyppigere hæmodialyser.

Peritonealdialyse

Peritonealdialyse indbærer, at blodet bliver renset gennem bughulen. I princippet fungerer bughinden som en slags filter, idet affaldsstofferne passerer fra et blodkar i bughindens væg til en dialysevæske, som bliver indsprøjtet i bughulen gennem et kateter. Kateret bliver lagt forinden, så det ligger permanent og vokser fast i underhuden. Peritonealdialyse bliver almindeligvis gennemført derhjemme, enten ved manuelt at fylde og tømme bughulen for væske eller ved hjælp af en maskine, der fylder og tømmer bughulen flere gange i løbet af natten.

LÆS MERE OM NYRER OG DIALYSE:

Sidst opdateret: 25.01.2021

Annonce