Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | KOL

Emfysem (lungeemfysem)

Et emfysem er en luftansamling et sted i kroppen, som ikke burde være der. Oftest hentyder man til lungeemfysem, når man taler om emfysem.

Opdateret: 13. April 2022

Hvad er emfysem?

Et emfysem er en luftansamling et sted i kroppen, hvor den ikke burde være. I daglig tale hentydes der oftest til lungeemfysem, når man taler om emfysem.

I lungerne er der normalt luft, som bliver udskiftet, ved ind- og udånding. Hvis man har emfysem, kan der være mere luft i lungerne end normalt, fordi skillevægge mellem de små lungeblærer (alveolesække) længst nede i bronkietræet er blevet ødelagt. Derfor er lungeemfysem blevet kaldt "for store lunger". Desværre betyder den øgede lungevolumen ikke, at man bliver bedre til at trække vejret. Tværtimod forringer de beskadige alveoler lungernes evne til at transportere ilten fra indåndingen over i blodet og udskille kuldioxiden til udåndingen, idet selve overfladearealet af alveolernes vægge, bliver mindre.

EmfysemEmfysem ødelægger væggene mellem lungealveolerne, så luftrummet bliver større, men kapaciteten bliver mindre. Foto: iStock.com

Hvorfor får man emfysem?

Emfysem er ofte relateret til kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL) eller kronisk bronkitis. Man kan sagtens have alle tre samtidig, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Mange patienter med KOL udvikler også emfysem. Omfanget af emfysemforandringerne kan udvikle sig, som sygdommen skrider frem.

Den vigtigste risikofaktor for udviklingen af KOL er tobaksrygning, som forårsager op mod 90 procent af tilfældene i den vestlige verden. Hvis man indånder tobaksrøg eller andre giftige gasser, svarer kroppen med en betændelsesreaktion i luftvejene. Man mener, at denne reaktion er abnormt forstærket hos personer med KOL. Derudover hæmmer tobaksrøgen proteinet alfa-1-antitrypsin, der er et af kroppens naturlige forsvarsværker, hvilket bidrager yderligere til beskadigelsen af lungevævet og emfysemdannelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons