Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Hjerte og blod

Hæmoglobin (blodprocent)

Hæmoglobin er et molekyle der findes i de røde blodlegemer og er ansvarligt for at binde ilten fast til det røde blodlegeme og dermed bære den rundt med blodet.

Opdateret: 14. April 2022

Blod

Blod består af en væske og celler. Væsken kaldes plasma. Der findes mange forskellige typer celler i blodet. De røde blodlegemer er en af de typer af celler. Der findes desuden hvide blodlegemer og blodplader. .

Hvad er hæmoglobin?

Hæmoglobin er et molekyle, der findes i de røde blodlegemer og er ansvarligt for at binde ilten fast til det røde blodlegeme og dermed bære den rundt med blodet. Koncentrationen af hæmoglobin angives per liter blod.

I hvert hæmoglombinmolekyle sidder fire jernmolekyler. De er blandt andet med til at give blodet dets røde farve, og er årsagen til, at små mængder jern er vigtigt at få med kosten.

I dag udregner man ikke længere blodets koncentration af hæmoglobin i procent, og ordet blodprocent er derfor misvisende. Når man alligevel hører nogen omtale blod i procenter, er det hæmatokritværdien man taler om. Hæmatokritværdien er procentdelen af blodlegemer i blodet, og produktionen styres af hormonet EPO.

Hvad er et normalt hæmoglobinniveau?

Man måler hæmoglobinniveauet ved at tage en blodprøve. Normalområdet for koncentrationen af hæmoglobin hos voksne:

  • Mænd: 8,3-10,5 mmol/L
  • Kvinder: 7,3-9,5 mmol/L

Det er ikke helt klarlagt, hvorfor kvinder har lavere hæmoglobinniveau end mænd. Man mener, det kan have noget at gøre med kønshormoner og nyrerne. Det lave hæmoglobinniveau har ikke noget at gøre med, at kvinder menstruerer.

Hvad betyder et hæmoglobinniveau udenfor normalområdet?

Når lægen måler hæmoglobinkoncentrationen, er det ofte som et led i en overordnet helbredsvurdering. Men det kan også være for at følge en udvikling i blodet i visse sygdoms- og behandlingsforløb, for eksempel ved kemoterapi.

  • For lav hæmoglobin: Hvis hæmoglobinniveauet er for lavt, har man blodmangel (anæmi).

  • For højt hæmoglobin:

    • Hvis man er dehydreret, vil hæmoglobinniveauet stige, fordi blodet er mere koncentreret. Her er problemet altså ikke for meget blod, men for lidt væske.
    • Hvis ens iltmætning er for lav. Iltmætning er et udtryk for, hvor godt blodet binder ilt. Hvis den normale mængde af blodlegemer man har, ikke giver kroppen nok ilt, kan kroppen lave nye blodlegemer. Så er der flere blodlegemer der kan bære ilten rundt i kroppen. Man kan få en lav iltmætning hvis man har KOL, ryger meget eller opholder sig i bjerge.
    • Ved visse blodsygdomme er der også en abnormt forhøjet produktion af røde blodlegemer og hæmoglobin, for eksempel ved polycytæmia vera. Polycytæmi vera er en sjælden kræftform, der også giver forhøjede hvide blodlegemer og en forstørret lever.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons