Annonce

Luft i maven

Hvad er luft i maven?

‘Luft i maven’ er ofte forbundet med, at man føler sig oppustet. Man kan opleve hyppig luftafgang fra munden (bøvser/ræben/ructus) eller tarmen (prutter/flatus), som kan være frivillig eller ufrivillig. Sommetider er følelsen af luft i maven ledsaget af ubehag eller smerter, der kan opstå over hele maven og hurtigt flytte sig. Typisk vil smerterne være skarpe, trykkende eller som kramper.

Hvorfor får man luft i maven?

Det er helt normalt med en vis mængde luft i mavetarmkanalen. For det første danner de naturligt forekommende bakterier i tyktarmen (tarmfloraen) gasser, når de gennem forgæring nedbryder de kulhydrater, som ikke forinden er blevet optaget i tyndtarmen. Det drejer sig især om plantefibre i grøntsager, som fordøjelsesenzymerne i tyndtarmen ikke kan nedbryde.

Derudover sluger man lidt luft, hver gang man spiser og drikker, især hvis man sluger maden og spiser meget hurtigt.

Foruden de ovennævnte årsager, kan der være flere grunde til, at man oplever symptomer på luft i maven:

  • Kulsyreholdige drikke såsom sodavand og øl.

  • Fødevarer med et højt fiberindhold, for eksempel mange slags frugt og grøntsager.

  • Medicin, for eksempel vil især mange slags antibiotika også ramme tarmfloraen, og det kan gøre, at man udvikler luft i marvetarmkanalen.

  • Forstoppelse kan blokere helt eller delvist for luftafgangen og medføre, at man føler sig oppustet.

  • Fødevareintolerans, for eksempel intolerans over for mælkesukker/laktose .

  • Forskellige andre sygdomme, herunder irritabel tyktarm (IBS) .

Sammenhængen mellem symptomer på luft i maven og den egentlige mængde af gas i tarmen lader dog ikke til at være så ligetil, som man kunne forvente. Følelsen af oppustethed hos personer med irritabel tyktarm behøver således ikke skyldes øget gasproduktion i tarmen, men kan også være forårsaget af hæmmet gastransport inde i tarmen, øget følsomhed i tarmen ved normale gasmængder eller problemer med mavemusklerne i bugvæggen.

Hvad kan man gøre ved luft i maven?

  • Hvis man oplever, at luftgenerne opstår efter, man har spist bestemte fødevarer, kan man forsøge at undgå eller i hvert fald spise mindre af de mistænkte fødevarer. Dog skal man huske på, at for eksempel fiberholdige grøntsager er sunde i mange henseender og en vigtig del af en varieret kost.

  • Spis mindre fed mad. Fedt hæmmer tømningen af mavesækken, og man kan derfor komme til at føle sig oppustet af et meget fedtholdig måltid.

  • Spis mindre måltider, og husk at tygge maden grundigt.

  • Eventuelt undgå tyggegummi, hårdt slik, brug af sugerør og rygning, da disse ting kan gøre, at man sluger mere luft.

Er man meget generet af luft i maven, kan man tale med sin egen læge om problemet. Især hvis man har andre symptomer såsom feber, opkastninger, kraftige smerter, utilsigtet vægttab eller blod i afføringen, bør man kontakte lægen.

LÆS MERE:

Sidst opdateret: 07.11.2014

Annonce