Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Noradrenalin

Noradrenalin er et stresshormon som produceres i stressfyldte situationer. Det er et af kroppens "kamphormoner" sammen med adrenalin. Det sørger for at hæve blodsukkeret og blodtrykket. Læs mere om noradrenalin her.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er noradrenalin?

Noradrenalin er et hormon som produceres i stressfyldte situationer og når kroppen har brug for energi, for eksempel ved lavt blodsukker.Noradrenalin findes også i hjernen og nerver, hvor nerverne bruger det til at kommunikere med hinanden, en såkaldt neurotransmitter.

En af noradrenalins vigtigste funktioner er, at forsyne kroppen med energi i form af sukker, samt opretholde et stabilt blodtryk.

Noradrenalin udskilles ofte sammen med adrenalin og de to hormoner har næsten samme virkninger i kroppen. Sammen med binyrebarkhormon kaldes de tre hormoner samlet for stresshormoner.

Noradrenalin kaldes også norepinefrin.

Hvordan virker noradrenalin?

Noradrenalin virker på to måder i kroppen; som hormon i blodet, og som neurotransmitter i hjernen.

Virkning som hormon

Noradrenalin virker som en slags ”kamphormon” der hæver pulsen og blodtrykket, og samtidig hæver det også blodsukkeret, så musklerne får ekstra energi.

Når noradrenalin udskilles i blodet påvirker det hjertet, så det slår hurtigere og kraftigere. Noradrenalin påvirker også de små blodkar, specielt i maven og tarmen, og får dem til at trække sig sammen. Det medfører at blodtrykket stiger, og mere blod kan blive sendt ud til kroppens muskler.

Noradrenalin dannes i det inderste af binyren, kaldet binyremarven. Binyremarven indeholder mange blodkar, hvilket betyder, at noradrenalin hurtigt kan sendes ud i blodbanen og udøve sin virkning.Det er vigtigt, når man skal reagere hurtigt i en stressfyldt situation.

Virkning som neurotransmitter

Nerverne i hjernen bruger noradrenalin til at kommunikere med hinanden og sende signaler. Her spiller noradrenalin en vigtig rolle for vores opmærksomhed og fokus. En øget signalering med noradrenalin i dele af hjernen vil altså gøre at man bliver mere ”tændt” og opmærksom.

Noradrenalin kan også virke smertestillende, ved at dæmpe nervesignaler. På den måde kan det dulme smerte – lidt lige som morfin.

Det er smart i stressede situationer. Mange har prøvet at slå sig i for eksempel en fodboldkamp, så det gør ondt. Men fordi man ofte er påvirket af noradrenalin (og adrenalin) mærker man ikke smerterne så kraftigt, som når man kommer hjem og slapper af efterfølgende.

Det er også påvist at hvis der kommer ubalance i signaleringen med noradrenalin i hjernen kan det føre til depression.

Hvornår bliver man behandlet med noradrenalin?

Hjertestop

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Behandling med noradrenalin sker specielt i forbindelse med hjertestop, hvor der ikke kommer nok blod til hjertet. Her udnytter man at noradrenalin får de små blodkar til at trække sig sammen, så der hurtigere kommer mere blod til hjertet.

Stoppet næse

Ved stoppet næse udvider blodkarrene i næsen sig og det skaber en hævelse, så man får svært ved at trække luft ind. I mange former for næsesprays er der stoffer der virker som noradrenalin, der får blodkarrene til at trække sig sammen. Herved kan man bedre trække vejret.

Kompliceret blodforgiftning

Noradrenalin bruges også ved svære komplikationer til blodforgiftning (septisk shock). Her sker der en kraftig udvidelse af de små blodkar, som får blodtrykket til at falde. Noradrenalin påvirker de små kar og får dem til at trække sig sammen, så blodtrykket kan blive normalt igen.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons