Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Mave og tarm

Opkast

Opkast kan have mange forskellige årsager, her får du en list over de hyppigste årsager.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er opkast?

Opkast er en automatisk reaktion fra kroppen, hvor indhold fra mavesækken bliver kastet op gennem munden. Det er kroppens respons på at komme af med noget skadeligt eller irriterende. At kaste op er ikke en sygdom i sig selv, men kan være et symptom på mange forskellige tilstande eller sygdomme i kroppen.

Kvalme er følelsen af at skulle kaste op,

Hvorfor kaster man op?

Listen over årsager til opkast er vældig lang og spænder over helt uskyldige tømmermænd til mere alvorlige sygdomme. Årsager kan opdeles efter hvilket organsystem, der er involveret. Blandt de mest almindelige årsager finder man:

Infektioner:

Indtagelse af medicin eller giftige stoffer:

Sygdomme i hjernen eller psykiatriske lidelser:

Andre tilstande:

Hvordan behandler man opkast?

Som regel er opkast et symptom på en sygdom, derfor behandler lægen den udløsende faktor. Opkast og diarre er kroppens måde at forsøge at skille sig af med noget, for det meste er det ufarlige sygdomme. Kun sjældent dækker opkast over noget alvorligt.

Der findes kvalmelindrende medicin, som kan forebygge opkast. Både som håndkøb og som receptpligtig medicin.

Hvad kan jeg selv gøre hvis jeg kaster op?

Gennem opkast mister kroppen væske, og der er derfor vigtigt at erstatte den tabte væske igen. Det er en god idé at drikke lidt af gangen, og væsken kan med fordel indeholde sukker eller salt, som man også taber gennem opkast. Det kan hjælpe på opkastningerne at spise lette, små måltider som kiks og undgå mælkeprodukter og fed mad samt væske med bobler og koffein.

Milde kvalmestillende lægemidler fås i håndkøb på apoteket.

Da årsagerne til opkast ofte er meget uskyldige, kan det være vanskeligt at beskrive, hvornår man bør kontakte lægen. Hvis man ikke ved hvorfor man har opkast, kan man overveje at søge læge. Man bør søge læge hvis opkastningen er blodig eller giver smerter i brystkassen, eller:

  • Har diabetes og tager insulin
  • Har hjerteproblemer
  • For nylig er begyndt at tage en ny medicin
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.