Røde blodlegemer (erytrocytter)

Blod

Blod består af en væske kaldet plasma og af celler, der flyder rundt i plasmaet. Plasma består blandt andet af vand, næringsstoffer, affaldsstoffer, hormoner og plasmaproteiner. Blodets celler kan opdeles i de røde og hvide blodlegemer samt blodplader.

Hvad er røde blodlegemer?

De røde blodlegemer (røde blodceller/erytrocytter) transporterer indåndet ilt fra lungerne rundt med blodet til kroppens øvrige celler.

Røde blodlegemer har en såkaldt bikonkav form. Det betyder, at de ligner en donut, hvor hullet i midten er groet sammen. Inde i blodlegemerne finder man proteinet hæmoglobin , som er nødvendigt for ilttransporten. Hæmoglobin er højrødt, når det bærer ilt, og det har givet de røde blodlegemer deres navn.

Efter fødslen bliver de røde blodlegemer normalt dannet i den røde knoglemarv. Produktionen afhænger af, at knoglemarven bliver stimuleret med hormonet erytropoetin (EPO) , der dannes af nyrerne.

Hvordan undersøger man de røde blodlegemer?

Ved at analysere en blodprøve kan man undersøge de røde blodlegemer. Der findes flere forskellige mål til at beskrive blodlegemerne.

Oftest starter man med at måle koncentrationen af hæmoglobin i blodet. Målingen fortæller noget om blodets evne til at transportere ilt og bruges blandt andet til at undersøge for blodmangel (anæmi) .

Hvis hæmoglobinniveauet ikke er normalt, kan man overveje flere undersøgelser, der kan spore en ind på årsagen til blodmangel. For eksempel kan man måle de røde blodlegemers gennemsnitlige størrelse og koncentrationen af hæmoglobin i de enkelte røde blodlegemer.

Man kan også måle hæmatokritten, som er den procentdel, de røde blodlegemer fylder ud af det samlede blodvolumen.

Læs mere:

Hæmoglobin

Blodmangel (anæmi)

Vitamin B12 og blodmangel (perniciøs anæmi)

Blodmangel, folinsyre (Folinsyremangel)

Blod- og jernmangel (jernmangelanæmi)

Hvide blodlegemer

Sidst opdateret: 12.03.2014