Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vitiligo (hvide pletter i huden)

Vitiligo er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber en bestemt type af kroppens celler, kaldet melanocytter. Melanocytter producerer melatonin, som er det protein, der giver den brune farve, efter man har været ude i solen.

Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er vitiligo?

Vitiligo er en autoimmun sygdom, hvor kroppens eget immunforsvar angriber en bestemt type af kroppens celler, kaldet melanocytter. Melanocytter producerer melatonin, som er det protein, der giver den brune farve, efter man har været ude i solen. Man ved endnu ikke, hvorfor kroppens immunforsvar pludselig begynder at angribe melanocytterne.

Hvordan ser vitiligo ud?

Vitiligo kan starte som røde og kløende pletter, der senere bliver hvide eller afblegede pletter i huden. De ses særligt i ansigt, nakke eller hårbund. Pletterne er i niveau med resten af huden og er som regel meget skarpt afgrænset i forhold til den omkringliggende hud.

Vitiligo i ansigtet og på hænder. Foto: iStockBilleder af vitiligo i ansigt og på hænder. Foto: iStock

Er vitiligo farligt?

Vitiligo er som udgangspunkt en ufarlig sygdom, og de gener, patienter har, er oftest kosmetiske. Man kan dog have en lidt større risiko for at blive solbrændt i de områder, der er ramt, da man ikke længere kan blive brun der.

Hvordan behandles vitiligo?

Sygdommen behandles af praktiserende læger eller hudlæger. Behandlingen er oftest med steroidcreme, som smøres på de ramte områder dagligt i mindst tre måneder. Nogle gange kan lægen vælge at bruge lysterapi, hvor man giver UV-stråling til de ramte områder.

Selve behandlingen kan ofte være langvarig og besværlig, alt efter hvor stort et område af huden er ramt. Der forskes i nye behandlingsmetoder, som forhåbentlig vil kunne bedre helbredelsesudsigten.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons