Annonce

Pas på æbleformen ved overvægt

Vejer du for meget, og er dit fedt især placeret på maven, er det ekstra vigtigt at tabe sig, fordi denne fedtfordeling er den farligste – især hvis du er mand. Vi har spurgt overlæge og fedmeforsker Søren Toubro, hvorfor det hænger sådan sammen.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Når du tager på i vægt, sætter dele af fedtet sig på maven, så du ligner et æble. Dette er typisk for mænd, men også for kvinder efter overgangsalderen. Denne form for fedme er langt den farligste ifølge overlæge og fedmeforsker Søren Toubro, der også er formand for det videnskabelige Dansk selskab for Adipositas forskning. At mænd er mere udsat for at koncentrere deres fedt på maven skyldes i høj grad hormoner. Kvinder før overgangsalderen deponerer mere af deres fedt på hofter, lår, balder og bryster, hvor mænd deponerer det på maven. Hvor kvinder også kan være pæreformede, når fedtet sidder på lårene og balderne, er mænd stort set altid æbleformede.

Taljemål og BMI

Hvis man har et taljemål, som er større end 102 cm som mand, bør man tabe sig i vægt og mindske sit taljemål.

Sådan tager du dit taljemål:

  • placer målebåndet mellem overdelen af dit hofteben og underdel af dine ribben, og mål omkredsen.

Sammenhold dit taljemål med din BMI: vægt/højde, der ikke må være højere end 30, hvis du er mand.

- Når fedtet sidder på maven hos mænd, er risikoen for, at livet bliver forkortet, væsentligt øget. Det skyldes, at det fedt, som er i maven, er en mere aktiv fedtmasse. Fedtet medfører mere fedt i blodet, højere blodtryk, nedsat insulinfølsomhed og øget risiko for at danne blodpropper i hjertet eller hjernen . Mænd har således en øget risiko for hjertekarsygdomme , hvis de har et stort taljemål, siger Søren Toubro.

Æbleform øger desuden risikoen for en række kræftsygdomme, herunder tyktarmskræft . Jo større mave, desto større er risikoen for at udvikle tyktarmskræft. Risikoen for denne form for kræft fordobles, når man har for meget mavefedt. Det viser en ny europæisk undersøgelse, hvor forskerne har fulgt 368.277 europæiske borgere i op til seks år.

Påvirker indre organer

Den overvægtige mands fedt på maven kan være placeret to steder – under huden og ikke inde i maven, men det forekommer yderst sjældent – og inde mellem organerne. De fleste har fedtet liggende mellem deres organer, og det er fedmens kardinalpunkt, mener Søren Toubro, for når fedtmængden er for stor, aflejres fedtet i de indre organer, der normalt ikke aflejrer fedt. Det gælder primært leveren, der er det største indre organ og har størst betydning for stoffer i blodet. Når man får fedtlever, fungerer den ikke, som den skal, og det betyder, at blodets sammensætning ændrer sig, så man blandt andet lettere får blodpropper. Men også nyre og bugspytkirtel får påvirket deres funktion.

Tal om overvægtige danskere

30-40 procent af den voksne befolkning er i dag overvægtige, hvilket svarer til 1,3 milllioner danskere. 41 procent mænd og 26 procent kvinder af danskerne er ifølge en undersøgelse fra 2005 overvægtige – heraf var henholdsvis 12 procent og 11 procent svært overvægtige, svarende til cirka 400.000 voksne danskere. Siden 1987 er der blevet 75 procent flere overvægtige, især blandt de yngste aldersgrupper. Denne udvikling svarer stort set til udviklingen i andre vestlige lande. WHO skønner, at 60-70 procent af alle europæere vil være overvægtige i 2030. Op til 8 procent af de samlede udgifter til sundhedsvæsenet går til at behandle overvægt eller sygdomme, der relaterer sig til overvægt.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Når man skal finde ud af, hvornår maven øger risikoen for alvorlige sygdomme og for forkortet levetid, skal man ifølge Søren Toubro ikke udelukkende fokusere på højde i forhold til vægt – Body Mass Index (BMI) – men man skal i høj grad også fokusere på, hvordan de overflødige kilo fordeler sig. Mål af talje og hofte er et mere fyldestgørende mål, og selvom det ikke er en del af det almindelige sundhedstjek hos den praktiserende læge, kan det sammen med andre risikoparametre som kolesterol og blodsukker give en indikation af den overvægtige mands sundhedstilstand, mener Søren Toubro. At taljemålet er vigtigt viser også undersøgelser af befolkningsgrupper over en årrække, hvor man kan se, at selvom BMI har været stabilt, så er taljemålet i samme periode steget.

- Disse undersøgelser illustrerer, at BMI ikke viser, at vi er blevet tykkere over en årrække, men at vi deponerer fedtet på en anden måde end tidligere. Førhen havde vi måske flere muskler, hvor vi har mere fedt nu, siger Søren Toubro.

Annonce (læs videre nedenfor)

Mål din talje

- Taljemålet vokser fra 30 års alderen og når sit maksimum omkring de 65 år, og så falder det lidt igen. Den praktiserende læge kan bruge taljemålet som argument for at motivere den overvægtige til at tabe sig, men det er fortsat den overvægtiges ansvar, understreger Søren Toubro.

- Heldigvis har man større chancer for at tabe sig, når fedtet sidder på maven. Det er nemmere at komme af med, end når fedtet er placeret på lårene og hofterne, som det er hos kvinderne. Jeg vil anbefale ændrede kostvaner og motion. Fedmeoperation kan komme på tale, men der foretages kun omkring 2000 operationer i Danmark på mennesker med en BMI over 35 og oftest med komplikationer til deres fedme . Sådanne operationer fjerner ikke fedtet, men nedsætter kostindtaget og appetitten, og derfor taber man sig.

Læs mere:

Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med Komiteen for Sundhedsoplysning udgivet bogen "Små skridt til vægttab - der holder". Bogen er en selvhjælpsguide til overvægtige voksne og kan bestilles på www.sundhedsoplysning.dk eller på telefon 35 26 54 00.

Hvor stort må taljemålet så være, før man skal skrue op for motionen og ned for kalorierne? - Taljemålet i centimeter er ligesom BMI ikke et helt præcist mål, for vi har forskellig kropsbygning. Således kan en høj person have et større taljemål end en lille person. Grænsen for fedme eksisterer allerede ved en BMI på 30, men ligger på 27 for asiater, så det er også forskelligt alt efter, hvilken etnisk gruppe man tilhører. Som udgangspunkt skal en dansk mand tage sig i agt for æbleformen, hvis hans taljemål er mere end 102 cm – det svarer risikomæssigt til en BMI på 30. Når man måler sit taljemål, er det ikke bukselivvidde, det gælder, men omkredsen der hvor navlen ville have siddet, hvis man var tynd. Er du over 102 cm i taljemål, hjælper det at huske, at selv beskedne vægttab har betydning, siger Søren Toubro.

Gode råd:
Tab dig for ikke at overbelaste dit hjertekarsystem og dine indre organer.
Husk at selv beskedne vægttab betyder noget.
Det bedste vægttab er det, du kan holde, så prøv at tillægge dig en sund livsstil.
Dyrk motion, så reducerer du også din risiko for at få diabetes.
Afpas din fysiske aktivitet til din form – er du ikke vant til at dyrke motion, så start med 5-10 minutters gang om dagen, og øg gradvist til 1½ time over de følgende tre til seks måneder.
Alkohol, rygning og nedsat fysisk aktivitet er de væsentligste faktorer for at udvikle æblefacon. Når du drikker øl eller vin, vil din krop først forbrænde alkoholen, så anden forbrænding bliver nedsat, og det bliver svært at holde vægten eller tabe sig.

Sidst opdateret: 20.04.2009

Annonce