Annonce

Impotens og vandladningsproblemer

Sammenhængen mellem impotens og vandladningsproblemer

Flertallet af de mænd, der har rejsningsproblemer er midaldrende eller ældre. Blærehalskirtlen - også kendt som prostata - vokser gradvist med alderen hos de allerfleste (80%) mænd. Det er selve væksten af prostata, der gør, at der ofte opstår vandladningsproblemer, og det er kun ganske få mænd, der ikke med alderen får slappere urinstråle, natlig vandladning, bydende vandladningstrang og/eller efterdryp. Hvis man er ældre end 40 år og har rejsningsproblemer, vil man derfor have stor sandsynlighed for at have vandladningsproblemer, også uden at de to ting har noget at gøre med hinanden.

Om prostata

Hos yngre mænd vejer prostata 10-15 gram, og den har størrelse som en stor valnød. I løbet af livet vokser den, og den når ofte en størrelse på 50-100 gram hos 60-årige mænd. Den kan opnå en vægt på op til 300 gram i sjældne tilfælde.

Man ved ikke med sikkerhed, hvordan de to problemer hænger sammen. Der kan være tale om fælles årsag, men der kan også være tale om, at forstørret prostata fører til rejsningsbesvær, selv om det kan være svært at forklare præcist hvordan.

Undersøgelser

Vandladningsproblemer Inden man starter op på behandling at et rejsningsproblem, anbefaler man at undersøge for en række alvorlige sygdomme. Det er sukkersyge, blodtryk og kolesterolsygdomme.

Man anbefaler ikke at undersøge for problemer med vandladningen, for der er sjældent en fælles årsag (ud over alder) til, at mænd ofte har de to sygdomme samtidig. Man kan groft sige, at de to sygdomme kan eksistere side om side, og man kan godt blive behandlet for sit rejsningsproblem uden at skulle forholde sig til, at der er problemer med vandladningen også.

Vandladningsproblemer er et hyppigt problem for ældre mænd, og det er faktisk kun, hvis der er svære problemer med vandladningen, at man vælger at undersøge det nærmere i forbindelse med rejsningsproblemet. Læs mere om vandladningsproblemer og undersøgelse her

Risikerer man så ikke at overse alvorlige sygdomme?

Nej. Årsagen til rejsningsbesvær findes meget sjældent i urinvejene (blære, blærehalskirtel), og kræft i urinvejene er kun ekstremt sjældent årsag til rejsningsbesvær.

Hos de fleste ældre mænd finder man en godartet forstørrelse af blærehalskirtlen (link til artikel om godartet forstørrelse af prostata). Det behandler man kun, når symptomerne bliver for generende.

Det er heller ikke nødvendigt at undersøge for prostatakræft, før man behandler et rejsningsproblem. Årsagen er, at det er sjældent, at rejsningsproblemet er et symptom på prostatakræft . Omvendt vil man næsten altid miste rejsningsevnen, hvis man bliver behandlet for prostatacancer.

Behandling af problemer med både rejsning og vandladning

Tabletter

Man er så heldig, at der findes et præparat, der virker på både vandladningsproblemer og problemer med rejsning - nemlig tadalafil.

Tadalafil er et af de tre stoffer, man normalt vil give som behandling for rejsningsbesvær. Dette præparat vil desuden dæmpe vandladningssymptomerne, så urinstrålen bliver lidt kraftigere, og man skal tisse lidt færre gange i døgnet. Bydende vandladningstrang vil også blive dæmpet. Tadalafil giver også en bedre rejsning med længere varighed. Behandlingen virker hos de fleste med nedsat rejsningsevne.

De øvrige medicinske behandlinger for forstørret blærehalskirtel kan derimod skade rejsningsevnen i nogle tilfælde (5-alfa-reduktase-hæmmere og de såkaldte alfa-blokkere).

Kirurgisk behandling

Hvis vandladningsproblemet bliver så stort, at man har behov for en kirurgisk behandling af det, så vil man ofte lave en kikkertoperation gennem urinrøret. Ved operationen foretages en ”skrælning” indefra, således at urinrørets passage gennem blærehalskirtlen blokkes ud. Dette fører til, at sædafgangen kan gå bagud til blæren i stedet for fremad, som det normalt sker. Cirka 50 procent af de opererede oplever denne bivirkning.

Efter en sådan kikkertoperation mod vandladningsproblemer vil cirka fem procent opleve at rejsningsevnen er blevet lidt forringet. I sådanne tilfælde vil den normale behandling af rejsningsbesvær være effektiv (sildenafil, tadalafil eller vardenfil).

Udsigt for fremtiden

Nedsat rejsningsevne er oftest en livsstilssygdom og den vigtigste forudsætning for, at man kan bevare rejsningsevnen op i en høj alder er, at man bevarer en sund livsstil.

Hvis prostataforstørrelse gør, at behandling for vandladningsproblemer er nødvendig, kan man behandle med medicin eller kikkertoperation.

Læs mere

Sidst opdateret: 25.06.2014

Annonce