Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Diabetes

Sex og diabetes

En del diabetespatienter har seksuelle problemer. Det er mest mændene, og de klager over impotens. Hver fjerde kvinde og op mod halvdelen af mændene med sukkersyge har problemer med sexlivet. Det gælder både lysten til samleje og evnen til rejsning.

Opdateret: 10. Marts 2020

Giver diabetes seksuelle problemer?

En del diabetes patienter har seksuelle problemer. Det er mest mændene, og de klager over impotens. Det vil sige, at de ikke kan få rejsning af penis, eller at rejsningen ikke er god nok eller falder hurtigt igen.

Der er også nogen, som netop får konstateret deres sukkersyge, fordi de klager over impotens. Når sygdommen så er reguleret med en diæt, tabletter eller insulin-injektioner, kan de seksuelle problemer forsvinde, og rejsningen kommer igen.

Alligevel har hver fjerde kvinde og op mod halvdelen af mændene med diabetes problemer med sexlivet. Det gælder både lysten til samleje og altså også evnen til rejsning, impotens .

En del kvinder med diabetes er plaget af tilbagevendende skedekatar ofte af svampetype. Det giver kløe, svie og smerter ved forsøg på samleje. Der kan også være tilbøjelighed til blærebetændelse .

Kan sexlivet fungere med diabetes?

Hvis man er diabetes patient og føler, at man har problemer med sit sexliv, kan man tale med sin læge om det. Det er vigtigt at få afklaret, om generne skyldes en organisk lidelse som led i diabeten - i nervesystemet eller kredsløbet for eksempel - eller om forklaringen måske er af såkaldt psykosomatisk karakter. Det vil sige, at ydre omstændigheder eller bare det, at man har diabetes, også kan være skyld i, at ens sexliv ikke fungerer, som man kunne ønske det.

Hvis man har diabetes og har fået konstateret, at diabeten ikke har skadet nervesystemet eller kredsløbet, kan man regne med, at sexlivet kan komme til at blomstre igen. Men man skal selv gøre en indsats - og man skal have hjælp.

Hvad gør man, hvis de seksuelle problemer ikke skyldes diabetes?

Det kan være, man bliver nødt til at tale med lægen om det, så både én selv og éns partner får lejlighed til at tale med en specialkyndig på det seksuelle område.

Måske skal I henvises til samlivsbehandling, som strækker sig over måske 6-12 konsultationer. Det varer måske nogle måneder, og begge må regne med at være til stede de fleste gange. Det kræver altså tid og tålmodighed.

Hvis man har diabetes, må man prøve at lade være med at tænke på, at sygdommen kan give seksuelle problemer. Ingen har jo garanti for, at alle funktioner fortsætter uhindrede til den sidste dag. Og det gælder, hvad enten man har diabetes eller ej.

I øvrigt gælder der den gyldne regel for alle mennesker, at jo mere sex, desto bedre fungerer man på det seksuelle område. Husk det og gør noget ved det.

Giv ikke op

Giv ikke op. Det skal ikke bortforklares, at man kan være så præget af diabeten, at man fysisk ikke er i stand til at have et normalt sexliv, og at det er noget, der piner én meget. Men man må alligevel ikke give op. Diabetes alene er altså ingen grund til, at man stopper med at dyrke sex.

Hvad gør man, hvis de seksuelle problemer skyldes diabetes?

De hyppigste årsager til impotens hos en mand med diabetes skyldes nervebetændelse og åreforkalkning. Der findes ingen specifik behandling af nervebetændelsen, der vil genoprette potensen. Åreforkalkning søges undgået/behandlet med en optimering af blodglukoseværdierne og ved behandling af forhøjet fedtstof i blodet og forhøjet blodtryk og specielt ophør med rygning, hvis man er ryger.

Der findes nu flere præparater på markedet, der kan bruges til behandling af impotens i sig selv. Disse præparater virker som regel også på patienter med diabetes. Primært behandles med tabletter. Patienten med diabetes, der har effekt af denne behandling, kan opnå tilskud til behandlingen efter ansøgning til lægemiddelstyrelsen. Hvis tabletbehandlingen ikke virker, kan man forsøge behandling med injektion i penis eller ved indføring af en pille i urinrøret i penis (Muse).

Der kan også benyttes en penispumpe, der består af et rør, hvori pensi placeres, og når luften pumpes ud af røret, fyldes der blod i penis. Når penis er oprejst, sættes der en elastik omkring roden af penis, så blodet ikke løber fra penis igen,

Endelig kan man ved manglende effekt af de andre behandling tilbyde en penisprotese. Der indopereres to kunstige svulmelegemer i penis, der via en pumpe i pungen, kan pustes op, så penis rejser sig. Når man ikke ønsker rejsning længere lukkes luften ud af de kunstige svulmelegemer igen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons