Her er maden, som angriber dine tænder - Og sådan her beskytter du dem

Almindelig sund mad og drikke kan være hårdt ved dine tænder. Allerværst er favoritter som jordbær, æbler, grønne vindruer og grapefrugt. - Syren i vores fødevarer slider emaljen, fortæller tandlægen Marie Lindgren.

Mad og drikke, som vi nyder hver dag, indeholder mange naturlige syrer, som kan skade dine tænder. Den syreholdige mad finder du overalt, men den indgår ofte i sund kost.

Hvis du regelmæssigt indtager mad og drikkelse som indeholder syre, udsætter du dine tænder for syreangreb. Jordbær, frugtjuice, tomat, grapefrugt, grøntsagssuppe og frugtte – sunde sager som mange af os spiser og drikker – er nogle af de store syndere. Men det er ikke bare sunde fødevarer, der er årsag til syreangreb. Hvis du ofte drikker vin, er der større chance for, at du bliver ramt. Sodavand og dressing med balsamico-vineddike indeholder også meget syre.

Over 40% rammes af tanderosioner

De skjulte syrer blødgør emaljens hårde overflade. Dette kan lede til ætsninger og syreangreb, også kendt som tanderosion, som netop medfører at emaljen forsvinder.

Hvis ikke man træffer nogle foranstaltninger, kan ens tænder blive så skadet, at det kan være nødvendigt at få det undersøgt hos en tandlæge.

- På kort sigt giver det isninger og følsomme tænder, og på lang sigt kan det kræve omfattende tandbehandlinger, fortæller Marie Lindgren.

Det kan være svært at opdage tidlige tegn på tanderosion, da det i begyndelsen hverken kan ses eller mærkes. Der findes dog nogle symptomer, du skal være opmærksom på.

– Hvis man først har fået erosioner på tænderne, er ens tænder ekstra følsomme, og man kan derfor få isninger i tænderne. Bare man tænker på at bide i en køleskabskold tomat, så gør det ondt i tænderne. De taber glansen, og mange oplever at tænderne bliver matte og gule. Man kan endda se en slidt overflade på tænderne; der hvor emaljen er blevet tynd.

Billede 1 viser et tidligt stadie af erosion, billede 2 et senere stadie

Op mod 43 procent af alle voksne rammes af tanderosion, og problemet stiger. Årsagen er blandt andet, at flere og flere bevarer sine naturlige tænder længere, og at syreholdig mad er blevet mere og mere populært i den moderne kost. Større portioner og flere mellemmåltider bidrager også til, at tanderosion forekommer oftere.

- For intens børstning og for mange sure indtag er desværre et voksende problem. Vi forsøger at informere vores patienter om årsagen og give dem løsninger på problemet. Ofte er patienterne ikke bevidste om syreangreb.

Hvad er den største forbryder, hvis du skulle sige det?

- Måske det ”stressede” nutidsmenneske som småspiser hele tiden og har for travlt med tandbørstningen.

Undgå børstning efter du har spist

Forbyggende beskyttelse er den bedste foranstaltning mod tanderosion, da problemet ikke kan genoprettes, når det først er indtruffet.

- Undgå at indtage alt for syrlig mad og drikke for ofte. Begræns frekvensen af dit indtag, så mundvandet når at komme sig og få en normal pH-værdi igen. Børst ikke tænderne direkte efter et syrligt indtag! Vent mindst en time med at børste tænder, efter at du har spist eller drukket noget surt, for ikke at slide på emaljen. Isninger opstår ofte i forbindelse med syreskader, og man bør derfor være påpasselig med ikke at slide yderligere på emaljen f.eks. gennem tandbørstning lige efter man har spist noget syrligt.

Et andet tip er at anvende sugerør, når du drikker syreholdige drikke. Skyld ikke munden med drikkevaren, og hold det ikke i munden i længere tid.

Ved at anvende Sensodynes Pro-Emalje-tandpasta ved tidlige tegn på tanderosion, er du med til at styrke tandemaljen og gøre dine tænder mere modstandsdygtige mod yderligere syreangreb. Børst dine tænder med denne tandpasta to gange om dagen for at hærde den blødgjorte emalje.

Sensodyne Pro-Emalj virker mod følsomme tænder og tanderosioner. Hvis dine tænder rammes af tanderosion, anbefales det at snakke din tandlæge om forskellige behandlingsalternativer. At skifte til en ny tandpasta som Sensodyne Pro-Emalje kan gøre forskel, både for hvilke fødevarer du kan indtage, men også for din generelle mundhygiejne.

FAKTA

Sådan kender du syreangrebne tænder

  • En rundere overflade på tænderne
  • Matte eller misfarvede gule tænder
  • Tænderne bliver tyndere, da emaljen bliver svagere og det underliggende tandben begynder at synes.

På et senere stadie fornemmes tanderosion ved:

  • En misfarvet tand eller tænder med mørkegule nuancer
  • Gennemsigtige tænder som ser blanke ud, især omkring tyggeoverfladen
  • Små sprækker eller rynker omkring tandkanten
  • Større følsomhed som følge af, at små fordybninger, som har dannet sig på tandoverfladen, og fordi det underliggende tandben fritlægges i større omfang.

Varemærker ejet af eller licenseret til GSK. ©2018 GSK eller dennes licensgiver. CHDK/CHSENO/0003/18