Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Medicin

Køb af lægemidler og kosttilskud via internettet

Udbudet af lægemidler og kosttilskud på internettet er meget uoverskueligt, og ønsker man at købe en vare on-line, skal man først gøre sig et par ting klart. Man skal være sikker på, at man ved, hvad man køber. Stil store krav til den information, der gives.

Opdateret: 8. September 2014

Hvad skal man være opmærksom på, og hvilke krav skal man stille til den information og de produkter, man finder på internettet?

Hvad skal man være opmærksom på, når man køber lægemidler og kosttilskud på internettet?

Som udgangspunkt skal man bruge den samme sunde fornuft, man er vant til at bruge, når man finder information på internettet. Vær mindst lige så kritisk som overfor information på tryk. Er der en tydelig afsender? Er der links til - eller fra - steder, du kender og stoler på?

Udbuddet af lægemidler og kosttilskud på internettet er meget uoverskueligt, og i høj grad plaget af falske produkter. Ønsker man at købe en vare online, skal man først gøre sig et par ting klart. Man skal være sikker på, at man ved, hvad man køber. Stil store krav til den information, der gives. For eksempel kan du spørge dig selv:

  • Er der angivet en dosis?

  • Er der vedlagt en indlægsseddel med informationer om alle indholdsstoffer, potentielle bivirkninger og eventuelle forsigtighedsregler?

  • Er produktets aktive indholdsstof angivet?

  • Er produktet receptpligtigti Danmark? (Kan undersøges på Min.Medicin.dk) )

  • Er forhandleren godkendt som online forhandler af sundhedsstyrelsen? (Dette kan undersøges på Sundhedsstyrelsens hjemmeside )

Hvis nogle af disse informationer mangler, eller føles utilstrækkeligt beskrevet, kan der være tale om ulovlige eller forfalskede lægemidler.

Hvad siger loven om køb af lægemidler og kosttilskud på internettet?

Køb af lægemidler via internettet er kun tilladt, hvis afsenderlandet er omfattet af EØS-aftalen (EU-landene, Island og Norge). Visse produkter, der sælges som kosttilskud betragtes i Danmark som lægemidler, fordi de er bestemt til at påvirke legemsfunktioner. Dette gælder for eksempel efedrin, der virker slankende. Da efedrinholdige midler i Danmark per definition er lægemidler, er det under ingen omstændigheder lovligt at købe efedrinholdige midler i USA via postordre, internet eller kurér.

Ved indførsel af midler, der i Danmark betegnes lægemidler, kan myndighederne derfor kræve dokumentation i form af lægeerklæring og lignende, der bekræfter, at man skal bruge midlerne til sygdomsforebyggelse eller behandling. Overtrædelse af disse regler kan i værste fald straffes med bøde. Man kan desuden risikere at skulle dække PostDanmarks omkostninger ved returnering af varen til producenten.

Køb af receptpligtige lægemidler via internettet er ulovligt i Danmark. Dette gælder også hvis man er i besiddelse af en gyldig recept. Er du i tvivl om hvorvidt et produkt er receptpligtigt kan du forhøre dig på apoteket eller på https://min.medicin.dk. Husk at nogle lægemidler kan være uden recept i en styrke eller størrelse, men receptpligtig i en anden.

Visse produkter, især produkter rettet mod bodybuildere, indeholder desuden stoffer, som er omfattet af dopingloven. Indførsel af stoffer omfattet af dopingloven er som hovedregel forbudt.

Med hensyn til kosttilskud gælder det, at man som privatperson gerne må købe produkter i udlandet og modtage dem med posten. Men det sker på egen risiko. Ingen producent eller myndighed her i landet kan drages til ansvar.

Prisen skal ikke være afgørende

Mange mennesker tror, der kan spares penge ved køb af medicin eller kosttilskud på internettet. Det er langt fra sikkert, og man bør absolut gøre op med sig selv, om man vil løbe den risiko, det indebærer at købe et produkt fra et firma, der ikke har vores egne myndigheders blåstempling.

Producenter, der ikke er godkendt til salg i Danmark, kan forhandle falske lægemidler. Disse kan indeholde alt fra en forkert mængde af lægemidlet (eller slet intet), eller indeholde skadelige stoffer. Vær derfor på vagt overfor ”slagtilbud”, da dette ofte er tegn på mangelfuld kontrol med produktionen og dårlig kvalitet af produktet.

Når alt kommer til alt, kan det ikkeanbefales at købe produkter over internettet,, da det kan blive dyrt både økonomisk og for din sundhed.

Hvis du har konkrete spørgsmål om produkter eller mystiske hjemmesider, så tal med din læge eller dit apotek.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons