Annonce

Cykling - til transport og træning

Historie

At cykling skulle blive den mest udbredte transportform mange hundrede år frem i tiden, havde Leonardo Da Vinci formentlig aldrig forestillet sig, da han lavede det første udkast til en cykel. Tyskeren Karl Friederich Drais von Sauerbronn kunne tilbage i 1817 præsentere sit tohjulede køretøj, som man antager er stamfader til den moderne cykel. Det irriterede ham, at han skulle standse og vende maskinen, når han ville dreje. Derfor gjorde han forhjulet drejeligt, og da han en dag løb ned ad en bakke og måtte slippe med begge ben, fandt han ud af, at man kunne balancere på hans "Laufmaschine" (løbemaskine).

Annonce (læs videre nedenfor)

Nye cykeltyper

Frem til 1960erne havde Danmark ikke ret mange cykeltyper kørende på vejene, idet den mest almindelige cykel var den høje sortlakerede institutionscykel, som også blev brugt af politiet. Den havde på mystisk vis fået tilnavnet en 'havelåge'. Først midt i 1970erne kom der skub i salget af sports- og turcykler. I 1980erne indledtes den aerodynamiske æra, idet Francesco Moser satte en ny timerekord på en højteknologisk cykel med pladehjul og kohornsstyr.

Annonce (læs videre nedenfor)

Transport og træning

Cyklen anvendes i dag ikke kun som transportmiddel, men er i høj grad et redskab til en populær motionsform. En motionsform, der i Danmark har udviklet sig til en folkesport, godt hjulpet på vej af danske resultater i det store internationale cykelløb Tour de France. I Danmark gennemføres ligeledes adskillige cykelløb hen over året. Foruden det elitære Post Danmark Rundt foregår masser af motionsløb i sommerhalvåret såsom Sjælland Rundt, Tøserunden og Fyn Rundt.

Cykeltræning kan forekomme ensidigt, men variationer i terræn, intensitet, distance og tiden, man er aktiv, kan, foruden naturoplevelserne, være medvirkende til at give afveksling i aktiviteten og samtidig resultere i store konditionsforbedringer. Spinning (”indendørs cykling” eller ”body bike” som det kaldes i dag) er et godt eksempel på en intervalpræget, højintensiv træningsform med et stort konditionsmæssigt afkast. Et af vor tids største cykelnavne, Miguel Indurain, kunne nogle uger tilbagelægge en distance på op til 1.800 km på cykel. Det svarer til, at han sad på cyklen i syv til otte timer om dagen! Men hans kondition var der ingen, der kunne følge med - hans kondital på 90 ml O2/kg/min var blandt de højeste kondital i verden.

Det er dog langt fra nødvendigt at have så højt et niveau for at have glæde af at cykle. Man tilpasser selv træningen til det, der passer bedst til en selv, og alle kan være med. Skader er fåtallige, og selv langt oppe i årene kan man bruge cyklen som en fremragende motionsform. Cykling anbefales til overvægtige og gravide som et skånsomt alternativ til løb. Modsat løb giver cykling ikke samme uhensigtsmæssige belastninger på knæled, hofteled og ryg.

Annonce (læs videre nedenfor)

Mentalt og socialt

Cykling er en individuel motionsform, som kræver lidt disciplin at dyrke. På kolde vinterdage eller regnvåde sommerdage, kan det være mere end svært at bevæge sig ud i kulden. Til gengæld bestemmer du selv, hvornår du vil træne, og det er en frihed mange holder af, frem for at være afhængig af træningstider i en klub. Samstemmende siger mange cyklister, at de godt kan lide at komme omkring i det danske land. Ingen andre motionsformer giver dig mulighed for at kombinere transport og motion på den måde, og det er formentlig det, der er årsagen til, at cykling er blevet så populært.

Udstyr og priser

Cykling kan hurtigt blive et udstyrsstykke af dimensioner. Futuristiske dragter, kulfiberstel og moderigtige solbriller kan bringe mange interesserede helt ud af fatning, men mindre kan sagtens gøre det. De fleste kan sagtens nøjes med en god cykel, et par cykelbukser, en vindtæt jakke, en hjelm og evnen til selv at lappe cyklen. En god cykel koster 4.000 til 6.000 kroner, og med et par cykelbukser er du allerede godt kørende. Masser af motionsklubber tilbyder fællestræning, og der er næsten altid en i omgangskredsen, som vil øse ud af sine erfaringer.

Annonce (læs videre nedenfor)

En sund sport for livet

Der er faktisk så mange, der cykler i Danmark, at vi konditionsmæssigt ligger højere end mange andre lande, og netop konditionen får man trænet ved at cykle. Cykling er en sund sport, som man kan have glæde af hele livet igennem.

Læs mere på Dansk Cyklist Forbunds hjemmeside: www.dcf.dk eller på Danmarks Idrætsforbunds hjemmeside: www.dif.dk .

Læs mere om SPORT OG MOTION

Sidst opdateret: 15.11.2012

Annonce