Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sport og motion

Løb dig til bedre sundhed

Løb er absolut en af de bedste og mest effektive motionsformer, hvis du ønsker at forbedre din sundhed. Når de store benmuskler skal bære dig, kræver det en del ilt. Det kræver, at der pumpes mere blod rundt i kroppen. Fordi hjertet skal arbejde hårdt, stiller løb krav til din kondition. Allerede efter få ganges træning, bliver det nemmere at løbe, og det er fordi din kondition er blevet bedre.

Opdateret: 20. Oktober 2015

Vi løber som aldrig før

At løbe er ensbetydende med at have et mål. Nogle løber for at tabe sig, andre ønsker at forbedre deres kondition eller almene sundhedstilstand. Og så er der dem, som har et mere veldefineret mål som for eksempel at kunne gennemføre et maraton.

Populariteten afspejles tydeligt i de mange motionsløb, som hvert år tiltrækker hundredtusindvis af løbere, men også et kig på strandpromenaden, søstien og villakvarterets fortove afslører med al tydelighed, hvor mange der dyrker løb som en del af en aktiv livsstil.

Hvorfor forbedrer løb din almene sundhed?

Løb er absolut en af de bedste og mest effektive motionsformer, hvis du ønsker at forbedre din sundhed. Når de store benmuskler skal bære dig, kræver det en del ilt. Det kræver, at der pumpes mere blod rundt i kroppen, hvilket igen sætter hjertet i sving. Netop denne udfordring af kredsløbet, med hjertet som den helt store aktør, er forklaringen på at du med din løbetræning kan opbygge en fantastisk kondition.

Allerede efter få ganges træning kan du heldigvis mærke, at det er blevet nemmere at løbe, og det er netop fordi, din kondition er blevet bedre. Udover at være en fordel når du løber efter bussen eller går op ad en lang og stejl trappe, så er den styrkede kondition værdifuld for din almene sundhed. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du af hensyn til kredsløbets sundhed dyrker konditionstræning mindst to gange om ugen, og her er løbetræning et simpelt og effektivt redskab. Hvis dit mål at tabe dig, er løbetræning ligeledes et rigtig godt valg, for ligesom ved andre pulskrævende motionsformer forbrændes der en masse kalorier undervejs.

I samspil med fornuftige kostvaner kan løbetræningen blive et værdifuldt slankeredskab. Hvis man er meget overvægtig og/eller har dårlige knæ, skal man dog være opmærksom på, at løb specielt er hårdt for knæene. Derfor kan man eventuelt starte i et mere moderat tempo eller kombinere løb med mere skånsom konditionstræning såsom cykling, som ikke giver det samme pres på knæene.

Hvordan kommer man i gang?

Løb er som udgangspunkt en individuel idrætsgren, men der findes også løbeklubber, hvor man løber sammen, mødes efter træningen og er sammen, så man kan også få noget socialt ud af at løbe Det vil for mange gøre det sjovere at løbetræne. Den helt store fordel ved at søge ind i et fællesskab er dog frem for alt knyttet til motivationen. Har du til tider svært ved at hanke op i dig selv og komme af sted kan det være en god idé at få sig en løbepartner.

Hvis man laver aftale om, hvornår man skal løbe, kan det være lettere at holde motivationen oppe. Hvis man har et mål med sin løbetræning, er det en god idé at følge et løbeprogram, så du ved, hvornår og hvor meget du skal løbe hver dag. Det hjælper på motivationen og gør træningen mere målrettet.Løb kan sagtens forenes med familielivet. Frisk luft og mere energi er nok noget, de fleste forældre godt kan bruge lidt mere af, og så elsker mange børn det.

Det kræver, at man investerer i en letvægtsbarnevogn eller en løbevogn, som er nem at skubbe foran sig. Løb stiller hverken krav om tid eller sted, her bestemmer du selv, hvornår der er tid til at snuppe en tur med vognen. Det er formentlig en af forklaringerne på, hvorfor løb er blevet så populært. Det kræver nemlig ikke den store forberedelse og kan derfor forenes med en travl hverdag.

Hvad gør løb mentalt?

Løb er for mange et mentalt pusterum fra en travl hverdag og kan i den forbindelse virke enormt afstressende. Du kan få clearet tankerne, uden nogen forstyrrer dig, og du har noget tid helt for dig selv. Den gode kropsfornemmelse og energien, der frigøres af en løbetur, smitter positivt af på de efterfølgende timer, og netop derfor finder mange løbere stor glæde ved at træne fra morgenstunden.

Der er dog mange andre mentale aspekter ved det at løbetræne, og præcis hvad der får så mange til at trække i løbeskoene er meget individuelt. Nogle løbere elsker at træne intensivt, så de på turen kæmper med sig selv og finder tilfredshed ved at sammenligne præstationen med tidligere resultater. Andre holder af de rolige ture, hvor naturoplevelsen eller det sociale samvær med løbemakkeren er i højsædet.

Og så er der dem der finder det motiverende at træne for at blive bedre til næste konkurrence. Der er tilmed løbere der forener alle tre dimensioner eller en helt fjerde og netop det gør, at løb appellerer til så mange forskellige mennesker.

Hvorfor er det vigtigt med gode løbesko?

Det vigtigste udstyr for en løber er ordentligt fodtøj, og det kan godt betale sig at gøre sig umage med at finde de rigtige løbesko. De rette løbesko er vigtige, da de minimerer skader og giver bedre løbekomfort.

Når du skal ud og finde et par nye løbesko, skal du tage dine gamle løbesko med, så ekspedienten kan se, hvordan de er slidt. Det kan give et fingerpeg om, hvilken type sko du skal købe for at opnå maksimal støtte og komfort. Løbebutikker kan ofte lave en test på løbebånd, for at se hvilke sko der er bedst egnet til dig. Vær i den forbindelse opmærksom på, at det er den kyndige rådgivning, der sikrer dig langt det bedste resultat.

Bare fordi din kollega sværger til en bestemt model, er det på ingen måde givet, at den passer til dine fødder. Nogle løbere kan have gavn af en sko der støtter foden under afviklingen, mens andre blot behøver en sko, der sidder behageligt på foden. Skal den bruges på skovstier, er kravene til sålen anderledes end til fortovsraceren – om end mange skosåler favner begge genrer – og generelt er vores fødder ganske forskellige med hensyn til forfodens bredde, svangens højde og meget andet.

Løbetøj

Begynder du at løbetræne regelmæssigt, finder du hurtigt ud af, at de gamle joggingbukser og t-shirts med fordel kan skiftes ud med mere løbevenligt tøj såsom svedundertrøje, tights og windbreakers. Herved holder man varmen, og når man begynder at svede, er det ikke nær så ubehageligt, da det svedtransporterende tøj absorberer sveden på en bedre måde end eksempelvis en t-shirt i bomuld.

Specielt det våde og kolde efterår og vinteren stiller store krav om ordentlig påklædning, hvis du vil have en god løbeoplevelse. Selvom det som udgangspunkt er harmløst at blive gennemblødt af en regnbyge eller mærke frosten bide en smule i fingrene, så er det med til at forringe løbeoplevelsen. En god garderobe, der beskytter mod den kolde vind og samtidig holder kroppen lun, er derfor obligatorisk for de fleste helårsløbere.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Spis dig i løbeform

Der er sagt og skrevet utrolig meget omkring løb og ernæring. For almindelige motionister gælder dog, at man sagtens kan løbetræne flittigt uden at skrue på de eksisterende kostvaner. Med én enkelt undtagelse. Mave-tarmsystemet har det med at blive irriteret af mere eller mindre ufordøjet mad, som ligger i maven eller den øvre del af tarmen, når turen påbegyndes. Løb sætter gang i tarmens rytmiske sammentrækningen, peristaltikken, og det kan give kvalme eller løs mave.

Den bedste måde at undgå det på er ved at spise sit sidste større måltid mindst to timer før løbeturen. Når du at blive sulten, inden du skal af sted, kan du snuppe en halv banan og et glas vand inden turen. Folk, der løbetræner om morgenen, er som regel bedst stillet ved at løbe på fastende hjerte. Også her kan lidt banan eller en halv skive brød før turen være gavnlig, men undgå større indtag. Har du svedt meget undervejs, er det en god idé at drikke noget vand. Der er dog intet behov for at fylde sig med unaturligt store mængder. Lyt blot til kroppens signaler og sluk tørsten.

Spis dig i løbeform

Er du først kommet i gang med at løbetræne, er du allerede godt på vej. Det næste skridt er så at holde motivationen oppe og blive ved. For nogen er det klart lettest at fastholde løbetræningen, hvis den kører mere eller mindre på autopilot, samme dag, samme rute, i samme tempo. Andre finder dette for monotont eller savner den formudvekling, som finder sted, når træningen gøres mere alsidig.

For dem vil det være gunstigt at gøre træningen så varieret som muligt. Løb forskellige ruter i forskelligt tempo. Løb intervaller den ene dag, bakkeløb med fuld fart over toppen den anden og længere langsomme ture i weekenden. På den måde bliver træningen både sjov og alsidig, men samtidig også særdeles givtig ud fra et fysiologisk synspunkt, for variationen sikrer, at du både styrker din udholdenhed, forbedrer din iltoptagelse og udvikler din hurtighed, hvilket tilsammen gør dig til en stærkere løber.

God løbetur!

Læs også: Hvordan kommer jeg i gang med at træne.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.