Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Stomi

Hudirritationer ved stomi


Opdateret: 5. Oktober 2009

Hvem får hudirritationer i forbindelse med en stomi?

Hudproblemer i forbindelse med stomi er et hyppigt fænomen. En stor del af stomi-opererede får hudproblemer i let eller svær grad. Der findes ikke præcise opgørelser over, hvor hurtigt disse irritationer opstår, men udvikling af hudirritation afhænger af hudens modstandsdygtighed og i hvilken grad, huden belastes.

Hvorfor opstår der hudirritationer?

Der kan være mange årsager til hudirritation ved stomi. Det kan for eksempel være mekanisk påvirkning (for eksempel tryk mod huden, stramt tøj eller tøj der gnider mod huden omkring stomien) eller kemisk påvirkning (eksempelvis urin, afføring eller sæberester). Også tillukning af huden med klæbende stomimaterialer er med til at belaste huden og føre til hudirritation.

Hudirritaion når afføring og urin kommer i kontakt med huden

Mange stomi-opererede vil opleve at afføring og urin kommer i direkte kontakt med huden, og dette vil være en belastning for huden ved at nedbryde hudens barriere. Hudens barriere er det yderste tynde lag af vores hud der beskytter mod indtrængning af og påvirkning fra uønskede ting der kommer i kontakt med huden (bakterier, rester fra afføring og urin). Nedbrydning/ødelæggelse af hudens barriere vil kunne give anledning til hudirritation.

Hudirritation ved brug af klæber og ved afvaskning af huden

Stomipladens klæbende bagside vil ligeledes kunne belaste huden. Når man fjerner stomipladen vil det kunne medføre små skader på huden, når klæberen hænger (for godt) fast i huden. Det samme kan forekomme efter afvaskning af huden (som ellers normalt betragtes som noget godt), men hyppig (og måske unødvendig) afvaskning kan have den modsatte effekt - nemlig ved føre til hudirritation.

Hvordan vil hudirritationer vise sig, når man har fået stomi?

Kontakteksem

Kontakteksem er betegnelsen for eksem som udvikles på huden efter en form for ydre påvirkning. Den ydre påvirkning kaldes for en irritation eller en toksisk påvirkning af huden – i fagtermer betegnes dette som et irritativt eller toksisk eksem.

Man kan påvirke sin hud ved for eksempel at vaske den overdrevent med vand og sæbe, (hvorved man kommer til at fjerne det naturlige fedtlag på huden), eller ved at huden kommer i kontakt med urin, afføring, sårsekret ( for eksempel betændelse eller væske fra et sår) eller lignende.

Allergisk kontakteksem

Hvis eksemet er forårsaget af en allergi-påvirkning, er der tale om et allergisk kontakteksem, som kan forårsages af eksempelvis parfume, konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer, der kommer i direkte kontakt med huden. I stomi sammenhæng vil der kunne forekomme en allergisk påvirkning fra stomipladens klæber eller pasta samt andet materiale, der kommer i længere tids kontakt med huden.

Påvisning af en eventuel årsag til kontakteksem kræver en lappetest (allergitest), som foretages af en hudlæge. Hudsygdomme som for eksempel børneeksem (atopisk eksem) og psoriasis , skæleksem (seborrhoisk dermatitis) kan være eksempler, hvor hudsygdommen kan forværres/fremkaldes omkring en stomi.

Sårdannelse omkring en stomi kan også forekomme – i sådanne tilfælde kan der være tale om den relativt sjældne tilstand pyoderma gangraenosum. Denne tilstand forekommer ofte i forbindelse med stomi, der er relateret til betændelse i tarmsystemet ( Colitis ulcerosa eller Morbus Crohn ). Udredning og behandling af pyoderma gangraenosum er en specialistopgave.

Hvordan forebygger man hudirritationer, når man har fået en stomi?

Når man er blevet opereret og har fået stomi, kan man gøre en række ting for at forebygge, at man får problemer med huden:

  • Man kan forebyggende pleje sin hud med uparfumeret fugtighedscreme

  • Man kan udøve optimal hygiejne (det vil sige afvask, skylning og tørring)

  • Man kan undgå unødig skift af stomiplade

  • Man kan undgå, at huden kommer i kontakt med afføring og urin

  • Man kan undgå irritanter (for eksempel sæberester) og allergener (for eksempel parfumerede cremer).

Hvad gør man, hvis der opstår en infektion i huden omkring stomien?

Rødme, varme, hævelse og smerte er de klassiske tegn på infektion (betændelse). Infektion kan opstå, hvis der er en defekt i huden (for eksempel en rift), og hvis der samtidigt er bakterier på huden, der er i stand til at fremkalde en infektion. Der findes ikke nøjagtige oplysninger om hvor stor en del af stomi-patienterne, der får infektion, men der er en risiko for infektion, idet huden omkring stomien er sårbar og lettere bliver indgangsport for infektion/betændelse.

De bakterier, der hyppigst fremkalder infektion i huden, er stafylokokker og streptokokker. Lettere betændelse i huden kan behandles ved at smørre huden med bakteriedræbende creme eller i sværere tilfælde ved at få en tabletbehandling (lægeordineret antibiotika).

Også svamp kan forårsage infektion i huden og viser sig med næsten samme tegn som bakterie betændelse, men det kræver en lægelig vurdering at konstatere en svampeinfektion (svampepodning). Behandlingen er som for bakterier en cremebehandling eller en tabletbehandling i de svære tilfælde.

Hvordan forebygger man en infektion i huden, når man har stomi?

Det bedste, man kan gøre for at undgå en infektion i huden, når man har stomi, er at rense huden med vand og uparfumeret sæbe (husk at få sæben skyllet godt af) og eventuelt skylle med sterilt saltvand. Det er desuden vigtigt at sørge for at huden bliver tør efter vask/skylning.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Er der særlige hjælpemidler ved hudirritation?

Der findes en række hjælpemidler, man kan benytte, hvis man har problemer med huden i forbindelse med stomien:

  • Man kan vælge at benytte et stomisystem, der er individuelt tilpasset (eventuelt til to-dels bandage)

  • Man kan bruge beskyttelsesfilm (vandafvisende og silikonebaseret), der placeres på det hudområde, der er allerede er irriteret eller vil kunne blive irriteret. (Beskyttelsesfilm kan også bruges forebyggende).

  • Man kan påsmørre barrierecreme, som er en fugtighedscreme, der påføres huden som en beskyttende vandafvisende hinde.

Hvordan behandles hudirritationer i forbindelse med en stomi?

Opsummerende kan man altså behandle hudirritationer i forbindelse med stomi på disse to måder:

  • Med fugtighedscreme (uparfumeret)

  • Med steroid (i form af en opløsning) til overfladisk sårdannelse og steroid creme til behandling af eksem

Her finder du yderligere hjælp

  • Kontakt stomisygeplejersken på det stomiambulatorium, du er tilknyttet

  • Læs mere på Stomiforeningen COPA 's hjemmeside

  • Kontakt din praktiserende læge

  • Kontakt en hudlæge (dermatolog)


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons