Annonce

Styr rusen og få en god festival

Tusindvis af unge valfarter hvert år til sommerens musikfestivaler. De drømmer om fest og gode oplevelser, og for langt de fleste går drømmen i opfyldelse. Men nogle kommer hjem med en oplevelse i bagagen, de helst ville have undværet. Årsagen er ofte for meget alkohol – eller endnu værre en blanding af alkohol og stoffer.

Det er syv år siden, men det står stadig lysende klart for 24-årige Jakob, hvad en blanding af mange øl og hash resulterede i, da han sommeren efter efterskolen tog på festival med sine kammerater.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Eller rettere. Selve oplevelsen har han kun fået fortalt, for han fik et totalt blackout. Det sidste han husker er, at han sidder og hygger sig med vennerne – det næste, at han vågner op i sit telt i lejren næste morgen.

Men historien er den, at han pludselig smed alt tøjet, løb fra lejren til festivalpladsen og rundt til alle boder for at få fat på en cowboyhat!

- Jeg har ingen anelse om, hvorfor jeg ville have en cowboyhat og overhovedet ingen anelse om, hvorfor jeg skulle være nøgen, siger Jakob, som vi nøjes med at kalde ham her. Han har nemlig aldrig fortalt sine forældre om oplevelsen, og har heller ikke lyst til, at de skal vide noget nu.

Blanding giver dobbelt rus

Tidligere socialoverlæge ved Københavns Kommune og en af de læger, der ved mest om faren ved euforiserende stoffer , Peter Ege, siger, at problemet med at blande alkohol og hash er, at rusen lægger sig ”ovenpå” hinanden og dermed bliver helt umulig at styre.

Han siger samtidig, at det primært er alkohol, der er skyld i et totalt blackout som Jakobs. Alkohol påvirker nemlig den del af hjernen, hvor hukommelsen sidder, og får man for meget, kan man ikke huske noget som helst bagefter.

Peter Ege er en realistisk mand, og tror derfor ikke på, at selv nok så gode råd får de unge til at undlade at drikke alkohol på en festival – og næppe heller at ryge hash. Men alligevel mener han, at forældre bør snakke med deres børn, før de tager af sted med rygsæk og sovepose.

- Om de lytter, ved jeg ikke. Men man bør advare dem om, at der er et meget stort drikkepres, og råde dem til at gå lidt behersket til det, så de ikke gør ting, de fortryder, siger han.

- Beruselse kan få både piger og drenge til at gå i seng med en, som de fortryder bittert dagen efter. De risikerer at komme i slagsmål, at blive bestjålet og lignende, siger han, men tilføjer, at de unge trods alt ikke risikerer at blive kørt ned, og at der også er mange mennesker omkring dem. Så farligere er det altså heller ikke at sende sit barn af sted på festival.

Annonce (læs videre nedenfor)

Sig nej til stoffer

En ting advarer han til gengæld kraftigt imod, og det råder han forældre til at tale meget alvorligt med deres børn om. Nemlig, at de skal lade være med at tage stoffer, de ikke ved hvad indeholder, som for eksempel ecstasy-piller.

Antallet af alvorlige forgiftninger på grund af centralstimulerende stoffer, som findes i blandt andet ecstasy-piller er stigende, så man skal holde sig helt fra piller uanset, om man får dem tilbudt af fremmede, eller af nogle man kender, understreger han.

Hvis det skal være, så er det bedre at holde sig til det kendte for eksempel alkohol, siger Peter Ege uden af den grund at give et grønt lys for bare at drikke løs.

- Man kan dø af for meget alkohol. Typisk sker der det, at man bliver afsindig fuld, lægger sig til at sove og bliver kvalt i sit eget opkast, siger Peter Ege.

Annonce (læs videre nedenfor)

Forældrene havde tillid

Jakobs forældre havde ikke opstillet regler eller advaret om alkohol og stoffer, før deres 17-årige søn tog på festival. Og det havde heller ikke ændret noget, mener han.

- De troede vel, at jeg var nået dertil, hvor jeg godt selv vidste, hvad der var rigtigt og forkert. De gav mig ansvar og havde tillid til, at jeg godt vidste, hvor mine grænser lå. Det vidste jeg så tydeligvis ikke, siger han.

Jakob havde prøvet at ryge hash også før, han tog på festival. Men slet ikke i de mængder, han gjorde den dag, og han har da heller aldrig siden røget sig så skæv.

- Hvis de havde sagt, at jeg kun måtte drikke et bestemt antal genstande og ikke røre hash, havde jeg måske nok tænkt over det i øjeblikket. Men man kommer ind i en bestemt stemning på en festival, og i øvrigt tror man jo heller ikke, at konsekvensen bliver, at man mister alle sine hæmninger. Så det havde ikke ændret noget, siger Jakob.

I det hele taget tror han ikke på, at råd og formaninger vil ændre de unges opførsel på sommerens festivaler. At tage på festival handler om at få en god tid, en uge, hvor man lukker hverdagen ude og giver los.

- I hverdagen er man bundet op på forpligtelser og krav. Ugen på festival handler om at slå sig løs. Høre fed musik, møde nye mennesker og ja, også at drikke nogle øl. Det kendetegner festivaler, at der er sindssyg god stemning. Og det er med til at få en til at gøre nogle ting, man ellers ikke ville gøre, siger han.

Fakta

Ikke kun tømmermænd

Sundhedsstyrelsen anbefaler forældre til at sætte grænser for deres barns alkoholindtag og i øvrigt udfordre barnets holdninger gennem dialog. Styrelsen understreger, at tømmermænd ikke er den eneste konsekvens af et overdrevent alkoholindtag.

I pjecen ”Er dit barn klar til festival?” refereres således en undersøgelse blandt 16-20-årige om de problemer, alkohol har givet. Den viser, at

  • 17 procent af drengene og 7 procent af pigerne har været i slagsmål

  • 10 procent af drengene og 6 procent af pigerne har været involveret i en ulykke

  • 9 procent af drengene og 8 procent af pigerne har været på skadestuen

  • 9 procent af drengene og 16 procent af pigerne har haft sex og fortrudt bagefter

  • 7 procent af drengene og 6 procent af pigerne har taget stoffer, de ikke ville have taget, hvis de var ædru.

Undersøgelsen handler ikke specifikt om festivaler, men om unges erfaringer med alkohol i det hele taget.

Annonce (læs videre nedenfor)

Fakta

Få en god festival

De vigtigste råd fra Peter Ege er:

  • Sig nej til stoffer, også selvom de bliver tilbudt af en, du kender

  • Drik behersket – alkohol kan være farlig i store mængder, og den får dig til at gøre dumme ting, du måske fortryder dagen efter

  • Forældre og unge bør snakke med hinanden om alkohol og stoffer inden en festival. Man kan for eksempel tage en snak om, hvordan man modstår det drikkepres, der meget ofte finder sted på en festival.

Sidst opdateret: 01.06.2012

Annonce