Minipiller

Minipiller er en hormonal præventionsform, der kun indeholder et hormon, nemlig gestagen, der ligner kvindens eget hormon progesteron. Dette i modsætning til p-piller / p-ring, som er en kombination af to hormoner – østrogen og gestagen. I og med at minipiller ikke indeholder østrogen, øger de ikke risikoen for blodpropper.

Hvad er mini-piller?

Den hedder minipillen, fordi indholdet af hormon i pillerne er lavere end i almindelige p-piller. Tilmed indeholder den slet ikke østrogen. Den er lidt mindre sikker, selv når den tages efter retningslinierne. Sikkerheden er på højde med en spirals sikkerhed.

Hvordan virker mini-piller?

Der findes to slags minipiller. Begge typer ligger i 28 pillers pakninger og skal tages hver dag uden pause.

De "gamle" minipiller indeholder kun en lille mængde gestagen og virker ved at gøre sekretet ved livmodermunden sejt og uigennemtrængeligt for sædceller, derudover påvirker minipillerne slimhinden i livmoderen, så et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast i livmoderen. Disse minipiller virker allerede 48 timer, efter man er startet på dem, men de skal tages på samme tid hver dag (inden for 3 timer), ellers stopper virkningen med det samme. Da hormonmængden ikke er tilstrækkelig for at hindre ægløsningen, er sikkerheden ved denne metode ikke på højde med p-pillers.

De "moderne" minipiller indeholder så meget gestagen, at ægløsningen blokeres. Det betyder, at de har en lige så høj sikkerhed som kombinations p-pillerne. Behandlingen skal starte inden for 5 dage efter 1. dag i menstruationen, for at den ægløsningshindrende virkning skal kunne indtræde. Pillen skal tages hver dag, men man har et interval på 12 timer, inden for hvilken pillen kan tages. Firmaet, der laver den moderne minipille har kaldt den "den østrogenfrie p-pille", fordi den ligner p-pillen på 3 punkter: 1) Er ægløsningshæmmende, 2) kan tages inden for 12 timer, uden at miste sikkerhed og 3) skal starte umiddelbart efter menstruationens 1. dag.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er forskellen på minipiller og p-piller?

Minipillen skal tages uden pause. Sikkerheden på de "gamle" minipiller er lavere end p-pillers, hvor den med de "moderne" er på samme niveau. Minipiller (begge typer) giver, i modsætning til p-piller, uregelmæssige blødninger og pletblødninger, og det er den væsentligste årsag til, at minipiller ikke er så populære i Danmark. Der er mere end 10 gange så mange p-pillebrugere som minipillebrugere i Danmark.

Hvilke problemer er der med minipiller?

De uregelmæssige blødninger og pletblødninger er minipillens største problem. Èn kvinde ud af fem, der bruger minipiller, holder helt op med at have blødninger. Det synes nogle er fint, mens andre synes, det er helt forkert og er bange for, at de er gravide hele tiden. Ud fra et medicinsk synspunkt er det ikke noget problem, at man ikke bløder, da der ikke bygges nogen slimhinde op i en gestagenpåvirket livmoder. Der er altså ikke noget, der skal udstødes ved en blødning. Andre bivirkninger ved minipiller er humørsvingninger og vægtøgning.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke fordele er der ved mini-piller?

Minipiller kan anvendes af de kvinder, der ikke kan tåle p-piller, fordi de har øget risiko for blodpropper, enten pga. arvelige anlæg for at få blodpropper, sukkersyge, forhøjet blodtryk eller andre sygdomme.

Minipiller kan være velegnede i ammeperioden, hvor østrogenet i p-piller risikerer at nedsætte mælkemængden.

Er minipiller receptpligtige?

Ja, hvis du har lyst til at prøve minipiller, må du tale med din læge om det. Der gælder nemlig de samme retningslinjer som for almindelige p-piller med hensyn til recept og kontrol hos lægen.

Husk i øvrigt: Mini-piller beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 20.04.2012

Medicin som kan anvendes