Annonce

Pessar

Hvad er pessar?

Et pessar er et hormonfrit præventionsmiddel, som så dagens lys i 1885, og i mange år var kvindens eneste mulighed for at beskytte sig mod uønsket graviditet. I dag findes pessaret kun i én form (Caya pessar), som er en oval elastisk plastikring (60 mm bred, 85 mm lang) med en plastik membran i midten.

Før samlejet skal pessaret indsmøres i sæddræbende creme og derefter sættes op i toppen af kvindens skede. Den elastiske ring skal skubbes ind bag kønsbenet, og membranen skal dække livmodermunden - det vil sige indgangen til livmoderen. På den måde danner pessaret en mekanisk barriere mellem sædceller og æg, da sædcellerne forhindres i at trænge op i livmoderen og ud til et eventuelt frugtbart æg.

Pessaret er, som prævention, effektivt og uden bivirkninger, hvis det bruges rigtigt. Pessaret koster 400 kr. og har en holdbarhed på 2 år, hvis man passer på det. En løbende udgift er dog den nødvendige sæddræbende pessarcreme.

Pessarcreme er en mælkesyrebaseret gel uden skadelig eller generende kemi. Gelen hæmmer sædcellernes bevægelighed og fungerer også som glidecreme.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvem kan med fordel bruge pessar?

Pessar er en mulighed for kvinder, hvor p-piller eller anden hormonal prævention ikke er en aktuel metode, enten af medicinske eller følelsesmæssige grunde. Pessarbrug kræver, at det anvendes korrekt og hver gang.

Et pessar kan anvendes af de fleste kvinder, men nogle kvinder synes, at det er besværligt. Når det først er sat op, er det uden gener eller ubehag af nogen art. Når man har lært det, er det let at anbringe og tage ud igen. Pessaret kan sættes ind timer før samlejet. Går der mere end 6 timer, fra det er sat ind til et samleje sker, skal der påføres ekstra gel. Det gøres med det indføringsrør, der følger med gelen.

Pessaret kan ikke mærkes, heller ikke under samleje. Efter endt samleje skal pessaret blive siddende i skeden i mindst 6 timer, for at alle sædceller når at være i kontakt med gelen og herved mister evnen til at kunne bevæge sig. Pessaret må højst blive siddende i 24 timer. Hvis det sidder længere, kan det give anledning til irritation og underlivsgener, i værste fald infektion.

Efter brug skal pessaret vaskes og gerne pudres for at sikre holdbarheden. Pessaret vaskes i mild sæbe og kan opbevares i det etui, man købte det i.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke undersøgelser skal man gennemgå før man kan få et pessar?

Det kræver ingen undersøgelser at skulle bruge et pessar. Tidligere skulle man have taget mål til et pessar, men i dag findes der kun én type og størrelse.

Hvis man er usikker på, om man anvender et pessar rigtigt, kan man få sin læge eller en præventionsklinik til at undersøge, om det sidder som det skal, når det er sat op.

Er pessar en sikker metode?

Pessar er en sikker metode til ikke at blive gravid, hvis det hver gang bruges med sæddræbende creme, anbringes før samlejets start og efterlades på sin plads i skeden seks-otte timer, efter samlejet afsluttes. I så fald angives der en sikkerhed på 97 procent.

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 10.01.2018

Medicin som kan anvendes

Annonce