Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Førstehjælp

Skovflåt - hvordan fjerner jeg dem?

En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den lever normalt af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.

Opdateret: 9. Juni 2011

Hvad er en skovflåt?

En skovflåt er en lille blodsugende mide. Den kaldes ofte fejlagtigt en tæge, men der er grund til at skelne, da en tæge er et insekt, som ikke gør mennesker noget. Man kan kende forskel på de to ved at tælle deres ben. En tæge ligner en bille og har seks ben, mens en flåt har otte og mere ligner eller en meget lille edderkop. Flåten lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på mennesker.

Skovflåten sidder i toppen af højt græs og lignende og venter på, at en potentiel vært skal gå forbi. Får du en skovflåt på dig, vil den typisk vandre til et varmt, fugtigt og mørkt sted på din krop (skridtet eller armhulerne), men den kan slå sig ned alle vegne.

Når skovflåten har fundet et passende sted på din krop, bider den sig fast og giver sig til at suge blod. Man mærker normalt ikke noget bid, ligesom det normalt ikke generer eller bemærkes, at flåten hænger på. Man opdager typisk først flåten, når man får øje på den. Efter nogle dage, når flåten har fået blod nok, falder den af af sig selv.

I langt de fleste tilfælde er det ikke farligt. Der opstår kun sygdom ved cirka 2 procent af alle flåtbid.

Nogle flåter kan dog være bærere af en lille bakterie, Borrelia Burgdorferi, som via flåtens bid kan blive overført til mennesker, der derved risikerer at udvikle sygdommen borreliose, også kaldet Borrelia. Visse flåter kan desuden være bærere af et virus, der kan give sygdommen TBE (Tickborne Encephalitis) . I Danmark har det traditionelt kun været på Bornholm, man har behøvet frygte denne sygdom, men der har i de senere år været rapporteret om tilfælde andre steder i Danmark også.

Hvorfor er det vigtigt at fjerne skovflåten?

Når man har en skovflåt siddende på kroppen, vil den ofte ikke genere eller gøre ondt. Men det er vigtigt at fjerne den, fordi en del af dem som nævnt er bærere af en bakterie, der kan give borreliose også kaldet Lymes sygdom, eller Borrelia. Sygdommen kan i værste fald give hjernebetændelse og lammelser, sådan som det skete for politikeren Mimi Stilling Jakobsen. Hvis man fjerner skovflåten inden for 24 timer, er risikoen for, at man får borreliose dog minimal.

Hvis flåten er bærer af det virus, som giver TBE, hjælper det ikke noget at fjerne den, hvis den allerede har bidt sig fast. Men da der ofte går et stykke tid, før flåten finder et sted at suge blod, er det under alle omstændigheder en god ide at kigge sig selv og børnene grundigt efter, når man har været i skoven. Sørger man for at bruge lange bukser og støvler, kan flåterne typisk børstes af, når man kommer hjem. Hvis man skal til et område, hvor TBE er udbredt, kan man blive vaccineret mod sygdommen. I Danmark anbefaler Statens Serum Institut kun vaccination til mennesker, der bor eller opholder sig jævnligt på Bornholm eller ved Tokkekøb Hegn ved Allerød, og som ofte færdes uden for stierne i skov og krat. Da små børn kun meget sjældent får TBE og samtidig har større risiko for bivirkninger ved vaccinen, gives denne normalt kun til børn over syv år.

Hvordan kan man fjerne skovflåten?

Hvis skovflåten har nået at bide sig fast, sidder den med kæberne nede i huden. Herfra suger den, så dens store bagkrop fyldes med blod. Når man skal fjerne den, skal man have hele skovflåten ud. Det vigtigste er, at man ikke klemmer på flåtens krop. Så risikerer man, at den tømmer sin mave, og det er heri borrelia-bakterien findes.

  • På apoteket kan man også købe en speciel flåt-tang, som anbefales som den sikreste metode til at fjerne flåten.

  • Apoteket har desuden også en flåtfjerner, der anvender fryseteknik og dræber flåten hurtigt og sikkert.

  • Man kan også tage en smal pincet og tage fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker. Så drejer man flåten rundt et par gange, og trækker langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk, og undgå at klemme om flåtens krop.

  • Lad være med at prøve alle de gamle husråd som at brænde den med et cigaretskod eller smøre vaseline på, til den slipper. Man risikerer blot, at flåten sprøjter sit maveindhold ind og derved overfører borrelia.

Hvad skal jeg gøre, hvis hovedet bliver siddende?

Hvis hovedet, eller rettere sagt kæberne, bliver siddende, skal man ikke foretage sig noget. Kroppen skal nok selv støde det ud i løbet af nogle dage, og der tilstøder som regel ikke komplikationer. Der er naturligvis altid risiko for infektion i huden, men det har i det tilfælde ikke noget med Borreliose at gøre. Ved udtalt rødme, skal det vurderes af en læge.

Skal man have penicillin, hvis jeg er blevet bidt af en skovflåt?

Hvis man er blevet bidt af en skovflåt og efterfølgende har fjernet den, er risikoen for at udvikle borreliose så lille, at der ikke er grund til behandling med antibiotika, som forebyggende behandling.

Derimod er det vigtigt at holde øje med symptomer på borreliose , specielt en rød plet omkring det sted, hvor skovflåten sad, som gradvist bliver større, og efterhånden kommer der et blegt område i midten (Erythema Migrans).

Dette vil typisk vise sig fra en til fire uger efter, at man blev bidt. I sjældne tilfælde kan man dog have borreliose, uden at man får røde mærker.

Vær opmærksom på, at det er normalt, at der kommer en lokal reaktion i bidstedet med rødme. Så længe dette røde område kan dækkes af en 2-krone, er der kun tale om den lokale reaktion. Vokser området sig større, skal det vurderes af en læge.

Ved den mindste usikkerhed, bør bidstedet vurderes af en læge!


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons