Annonce

Temperaturmetoden

Hvad er temperaturmetoden?

Læs også

Ægløsningsberegner: Beregn din ægløsning nemt og hurtigt. Læs mere

Hvis du selv, og uden brug af andre hjælpemidler end et termometer, vil forsøge at fastslå tidspunktet for din ægløsning, kan du prøve temperaturmetoden. Det sker helt enkelt ved, at du tager din temperatur hver morgen. Sagen er nemlig den, at legemstemperaturen stiger nogle streger - op til en halv grad - i løbet af døgnet efter din ægløsning. Ved at bestemme tidspunktet for ægløsning og undgå samleje i dagene deromkring, hvor risikoen for befrugtning er størst, har du et rimeligt godt hjælpemiddel til naturlig familieplanlægning.

Temperaturmetoden kan derimod ikke bruges til, hvis man arbejder for det modsatte – at blive gravid – idet du først kan reagere, når ægløsningen har fundet sted. Og så er det måske for sent i denne omgang.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan bruges metoden?

Den såkaldte basaltemperatur måles hver morgen, straks du vågner, og før du står ud af sengen efter mindst fem timers uafbrudt hvile. Det er vigtigt, at temperaturen måles korrekt og med samme termometer hver dag. Så vidt muligt skal temperaturen måles nogenlunde på samme tid hver dag.

Temperaturen skrives ned eller indføres i et temperaturdiagram dag for dag. Når temperaturen er steget, og holder sig oppe, er ægløsning indtruffet.

Den nemmeste måde at vurdere temperaturkurven på, er ved den såkaldte tre over seks regel. Så snart der er registreret tre på hinanden følgende temperaturer, der alle er over gennemsnittet af de sidste seks forudgående dages temperatur, kan du regne med at ægløsningen er indtrådt.

Temperaturmåling kan også bruges til vurdering af, om der overhovedet indtræder ægløsning. Men vurderingen er usikker selv for trænede specialister

  • Fra tredjedagen efter ægløsningen kan du nogenlunde regne med, at ægget ikke længere kan befrugtes. Men metoden er usikker, idet nogle æg formentlig ”lever” længere og andre kortere.

  • Metoden kan eventuelt kombineres med kalendermetoden.

    Prøv ægløsningsberegneren her

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 02.06.2012

Seneste brevkassesvar om Prævention

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce