Aldrig kaffe foran computeren

"Jeg skænker en kop kaffe og går tilbage til computeren. Jeg kan jo lige kigge på den der rapport, mens jeg drikker kaffen. Så slipper jeg måske også for at tage arbejde med mig hjem i aften", tænker du.

Men stop lige engang! Pauserummet og kaffepausen skal genindføres. Sådan siger læge Gunnar Rylander, der skriver på en doktorafhandling ved psykiatrisk afdeling på Karolinska Instituttet, Sveriges medicinske universitet.

Hvor blev pauserummet af?

Gunnar Rylander studerer udbrændthed og stresssymptomer . Han er bekymret over at se, at man ikke afsætter tid eller plads til at holde pauser i mange af de nye strømlinede organisationer. "Det er blevet in med åbne kontorlandskaber igen, men pauserummet følger ikke altid med", siger han.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svært med fortrolige samtaler i kontorlandskabet

På mange arbejdspladser har man fuldstændig afskaffet kaffepausen. "Kontorlandskabet gør måske, at vi hele dagen har kontakt med hinanden på et overfladisk plan. Men stimulerer os ikke ligefrem til at føre fortrolige samtaler med kollegerne", siger Gunnar Rylander.

"I dag er der også langt færre, der ryger. Dermed er den store mulighed for regelmæssige pauser også forsvundet. Men jeg mener, at det er vigtigt at tage en pause fra arbejdet indimellem. At tale med hinanden om noget andet end arbejdet", siger han.

Sæt tid af til pausen

"Hvis man drikker sin kaffe foran computeren, kan man måske gå hjem lidt før. Men hvem er egentlig i stand til at koncentrere sig i fire timer i træk? Jeg mener, at arbejdsgiveren må sørge for, at de ansatte har mulighed for at sætte tid af til en regulær pause", siger Gunnar Rylander.

"Ud over at vi alle har brug for et afbræk fra computerskærmens flimmer, så giver kaffepausen os en mulighed for at opdage, hvis en kollega viser tegn på depression eller begyndende udbrændthed. Og sidst, men ikke mindst: Tænk engang, hvor dyrt det er at spilde kaffe over tastaturet", siger Gunnar Rylander.

Sidst opdateret: 01.11.2000