Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Undgå stress

Smerter kan være forvarsel om udbrændthed

Smerter i nakke, skuldre eller ryg eller tilbagevendende hovedpine kan være de første tegn på udbrændthed eller udmattelsesdepression. Forstyrrelser i hjerterytmen eller kraftig trykken for brystet kan også være symptomer, der signalerer stress og angst.

Opdateret: 1. November 2000

"De, der bliver ramt af udbrændthed eller udmattelsesdepression, som vi også er begyndt at kalde det, hører oftest til den slags mennesker, der begynder at tjekke, om der er beskeder på mobiltelefonen allerede inden morgenmaden, og som konstant er 'on-line' resten af dagen."

Det konstaterer læge Gunnar Rylander, der skriver på en doktorafhandling inden for stressforskningsområdet på Karolinska Institutet, Sveriges medicinske universitet. Han har talt med 100 personer, som var indlagt med en psykiatrisk diagnose. De fleste af disse var chefer.

"De berettede om arbejdspladser, hvor stadig færre personer forventes at klare stadig flere opgaver. Den første nedskæring i antallet af medarbejdere går måske godt, og muligvis også den anden. Men til sidst har man svært ved at følge med", siger Gunnar Rylander.

Syv ud af ti har smerter

Ud af de 100, som Rylander talte med, havde 70 smerter. Først og fremmest fra nakke, skuldre eller ryg eller i form af tilbagevendende hovedpine. Mange havde oplevet forstyrrelser i hjerterytmen eller kraftig trykken for brystet, og havde fået tegnet et EKG eller hjertediagram. Det er alle symptomer, der signalerer stress og angst, men deres hjerter fejlede intet.

"De fysiske symptomer kommer altid først. Det er en alvorligt advarselssignal", siger Gunnar Rylander. Ekstrem træthed eller svimmelhed er andre af de faresignaler, der kan varsle en udmattelsesdepression.

Kræv en ordentlig undersøgelse

Man skal dog ikke glemme, at vedholdende træthed eller smerte kan have helt andre årsager, også selv om man har en stressende hverdag. Og derfor skal man kræve at få en ordentlig undersøgelse hos sin læge.

"Jeg interviewede en ung kvinde, som følte sig konstant træt og udkørt. Hun havde besøgt sin læge ti gange, før man besluttede at tage en blodprøve. Hun viste sig at have sukkersyge".

"Ekstrem træthed, svimmelhedsfølelse og lignende behøver ikke at være forvarsler om udmattelsesdepression. Lægen bør aldrig antage, at dine problemer skyldes stress, uden først at have udelukket en række andre årsager", påpeger Gunnnar Rylander.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons