Annonce

Mammografi (brystundersøgelse)

Hvad er mammografi?

Mamma betyder bryst på latin. En mammografi er en speciel form for røntgenundersøgelse af brystet, hvor der kun bruges en ganske lille strålemængde. Ligesom ved andre former for røntgenoptagelse, for eksempel af lungerne, kan man ved røntgenundersøgelse af brystet afsløre selv meget tidlige stadier af kræft.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruges mammografi til?

  • Bortset fra aldersbetingede sygdomme er brystkræft den hyppigste dødsårsag hos kvinder i Danmark. Formålet med en befolkningsscreening er at forebygge dødsfald ved at opdage tilfælde af brystkræft på et tidligt tidspunkt, hvor sygdommen stadig kan behandles.

  • Fordelen ved disse undersøgelser er, at brystkræften kan opdages flere år før, den ellers ville vise sig. Nogle mener, at mindst en tredjedel af dødsfaldene på grund af brystkræft hos aldrende kvinder kan undgås ved at screene. Nye undersøgelser sætter dog spørgsmålstegn ved, om man reelt nedsætter antallet af dødsfald ved at indføre mammografiscreening.

  • Ved undersøgelsen af den enkelte person foretager man en almindelig mammografi, det vil sige en røntgenundersøgelse af brystet med en ganske lille mængde stråling.

  • Hvis sådan en undersøgelse skal få succes, er det nødvendigt, at eventuelle kræftknuder kan opdages allerede, når de er helt små. Hos unge kvinder er kirtelvævet i brystet ofte for tæt til, at man med sikkerhed kan afsløre helt små kræftknuder. Forebyggende mammografi-screeninger tilbydes kvinder over 55-år. Hyppigheden af brystkræft er størst hos kvinder over denne alder.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan foregår en mammografi-screening?

  • Som regel tager man flere billeder af hvert bryst. Brystet klemmes fast mellem to plader i få sekunder, mens billedet tages. Det kan godt være lidt ubehageligt, specielt hvis brystet i forvejen er ømt.

  • I mange tilfælde suppleres undersøgelsen med ultralydsscanning. Hvis der er formodning om en knude, tager man en celleprøve med en tynd nål.
Annonce (læs videre nedenfor)

Er der en risiko forbundet med mammografi?

Røntgenapparater bruger små mængder røntgenstråling til at danne billedet. Ved udsættelse for røntgenstråling vil der altid være en lille risiko for, at der senere kan opstå kræft i brystet eller i andre af kroppens organer. Risikoen er dog meget lille, idet det er anslået, at cirka én ud af 100.000 dør som følge af en røntgenundersøgelse af brystet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad sker der efter undersøgelsen?

Efter at billederne er taget, skal en røntgenlæge vurdere billederne. Det kan godt tage noget tid, så derfor bliver man normalt sendt hjem og får så svaret på undersøgelsen efter nogle dage.

Hvad kan man selv gøre?

På undersøgelsesdagen må man ikke bruge pudder eller creme på brystområdet eller i armhulerne. Desuden er det en god idé allerede som ung at vænne sig til selv at undersøge sine bryster for knuder regelmæssigt.

Sidst opdateret: 10.09.2018

Annonce